- hirdetés -

Orosházán az olvasóköröknek másfél évszázados hagyománya van. A Polgári Olvasókör idén ünnepelte 150. évfordulóját. A nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörének 5 éve, októberben tartották az első összejövetelét.

A Szóról-szóval rádiós műsor példamondatainak megfejtéséért többször könyvjutalmat kaptak. A Kazinczy-alapítványi Bizottság 2014-ben adta az első elismerést az olvasókörnek. Abban a megtiszteltetésben lehetett részük, hogy idén második alkalommal érdemelték ki a Kazinczy-jutalmat. Az erkölcsi elismerésen túl az olvasókör vezetőjének anyagi, a kiemelkedő munkát végző tagoknak pedig könyvjutalmat osztanak.

Bozó Klára átadja a Kazinczy-díj könyvjutalmát
Bozó Klára átadja a Kazinczy-jutalom könyveit (Fotó: Rosta Tibor)

Az első összejövetelt Bozó Klára, és Vetésiné Petrányi Erzsébet szervezte 2012-ben.
– Az ELTE könyvtárszakán tanultam, szívesen foglalkoztam egy-egy szemináriumi dolgozat, kiselőadás keretein belül szülővárosom múltjával, olvasóköri hagyományaival. Közel 20 éven át iskolámban anyanyelvi szakkört vezettem. El sem tudtam képzelni, hogy amiben hittem, szívesen tevékenykedtem, ne legyen folytatása a nyugdíj után – mondta Bozó Klára.
A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete, Szilasi-Horváth Tibor vezetésével, anyagi támogatást biztosít az olvasókörnek. Pályázati, és kirándulási lehetőséget kínálnak a tagoknak. A közelmúltban a nyugdíjas egyesület Széphalomban járt, ahol hét olvasóköri tag is részt vett. Az Anyanyelvápolók Szövetsége, az országos szervezethez tartozást, szakmai hátteret, és lehetőséget ad az anyanyelvi rendezvényeken való részvételhez.

A legutóbbi találkozón Kós Károlyról, és Tompa Mihályról tartottak előadást (Fotó: Rosta Tibor)
A legutóbbi találkozó témája Kós Károly, és Tompa Mihály élete, és munkássága volt (Fotó: Rosta Tibor)

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, havonta egy alkalommal, a hónap második szerdáján ülnek össze. Önképzőkörként működnek, ahol a tagok osztják meg olvasmányélményeiket a többiekkel. Évfordulókhoz, különböző témákhoz kapcsolódóan bárki felkészülhet a következő alkalomra. Az anyanyelv ápolását is fontosnak tartják, ezért rendszeres programnak számítanak a nyelvi játékok, és helyesírási totók kitöltése a találkozásokkor. Minden foglalkozás egy programajánlóval kezdődik. Ez lehet valamilyen kulturális esemény, de akár könyvajánló is.

Nevüktől kicsit eltérően nemcsak nyugdíjas pedagógusok vannak közöttük, minden érdeklődőt szívesen látnak. Általában 15-20 irodalombarát gyűlik össze, hogy a magyar, és világirodalom remekei közül bemutassák a számukra kedves műveket.
Legutóbbi olvasókörüket október 11-én tartották. Szilasi-Horváth Tibor, a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének vezetője megköszönte a tagok nevében Bozó Klára munkáját, amivel kiérdemelhették a Kazinczy-jutalmat. Megemlékeztek a 200 éve született Tompa Mihályról és a 40 éve elhunyt Kós Károlyról. Következő találkozójuk november 8-án lesz, a magyar nyelv napját fogják ünnepelni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.