- hirdetés -

Figyelemfelhívó rendezvényeket szervezett, lámpákat, fényvisszaverőket ajándékozott a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság október 6-án, a Megvilágosodás Napján. Az akcióhoz az orosházi rendőrkapitányság is csatlakozott, több üzlet várta kedvezménnyel a vásárlókat és a hagyományos kerékpáros felvonulás sem maradt el.

Közhely, mégis így van: nem elég látni, látszódni is kell. Ez éppúgy igaz a négy és a két keréken közlekedőkre, csak utóbbi esetben nagyobb a sérülés veszélye, így a felelősség is, hogy megóvjuk saját magunkat.

Erre kívánta felhívni hagyományos akciójával a közlekedők figyelmét a rendőrség. Az egész napos programban cégek, vállalkozások is részt vettek, kedvezményes áron kínálták a lámpákat, világításokat a kerékpárosoknak.
– Reggel 9 órától 18 óráig volt lehetőség akciós áron kerékpár első lámpákat venni és rögtön kettő lett belőlük, mert a jelenlévő polgárőr kollégáktól át lehetett venni egy piros lámpát. Kardoskúton, Tótkomlóson, Békéssámsonon egy-egy, Orosházán kettő üzlet várta az érdeklődőket. Összesen 78 vásárló volt, mindannyian megkapták az ajándék piros lámpát, mellé pedig küllő prizmákat és sorsjegyet – tájékoztatott a helyi adatokról Kis Rozália főhadnagy.

Az önkéntesen segédkező polgárőrök számos ajándékot kiosztottak a felvonulók között (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az önkéntesen segédkező polgárőrök számos ajándékot kiosztottak a felvonulók között (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Azt is elmondta, hogy a 13. alkalommal megszervezett akció, valamint a rendőrség évek óta folytatott láthatósági kampánya megtette a hatását. Egyre kevesebb olyan baleset történik, ami a lámpák hiányából fakad.
– Legtöbbször ez plusz adalék a balesetben. Elsőbbség meg nem adása, kanyarodási szabályok megszegése a fő okok, és amikor ezek miatt elütik a kerékpárost, akkor a baleseti helyszínelőnek vizsgálnia kell a kerékpár műszaki állapotát. Nem ritka, hogy kiderül, a szabályos kivilágítás is hiányzott – fogalmazott Kis Rozália.

Pedig egy lámpa életet menthet.
– Lakott területen kívül totálisan sötét van és, ha ott egy kivilágítatlan kerékpáros sötét ruházatban, láthatósági mellény nélkül biciklizik az életveszélyes. Az autósok számára szinte láthatatlan marad – hangsúlyozta.

Tudták ezt mindannyian, akik a hagyományos felvonulást választották esti program gyanánt. Mintegy húszan ültek két kerékre és tekerték végig az orosházi útvonalat.
– Olyan utcákat választottunk, ahol nincs kerékpárút, ahol a kerékpáros is az úttesten közlekedik, közvetlen kapcsolatban a többi gépjárművel. Így bicikliznek az Ady utcán, a Szabó Dezsőn, a Móricz Zsigmondon és a Kölcseyin, majd egy kunkorral Thököly utca és az Ady utcán visszatérnek ide a kapitányság elé – részletezte a főhadnagy.

Idén is voltak, akik példát mutattak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Idén is voltak, akik példát mutattak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Márta Tünde és a keresztlánya is a felvonulók között volt. Azt mondja, a 77 éves szupernagyi lányaként szinte kötelessége, hogy maga is kerékpározzon, természetesen ügyelve a biztonságra.
– Fontosnak tartjuk, hogy a közlekedésben mindenki úgy vegyen részt, ahogy szabályszerű, mert így lehet szerintem, illetve a családom szerint is elkerülni a baleseteket. Pontosan kell ismerni az előírásokat, azokat be kell tartani és a kerékpárokat minden olyannal felszerelni, ami fontos a láthatósághoz, mert ha minket látnak, akkor nagyobb eséllyel kerüljük el a balesetet – indokolta részvételüket.

Megyei adatok

Békés megye 18 településén 25 üzlet és szerviz várta akciókkal a kerékpárosokat. Összesen 962-en vizsgáltatták át biciklijüket és pótolták a hiányzó tartozékokat. A „Megvilágosodás Napjának” estéjén kilenc városban indult lámpafényes felvonulás, amelyen 779 kerékpáros vett részt. Baráti társaságok, családok, rendőrök hajtottak végig a kijelölt útvonalakon azért, hogy példát mutassanak. Sok gyermek is volt közöttük, akik kísérőikkel együtt láthatósági mellényeket, prizmákat, fényvisszaverő karkötőket is kaptak a szervezőktől. Az esti kerékpározás zárásaként minden helyszínen ajándéksorsolást tartottak, ahol szintén láthatóságot segítő eszközöket lehetett nyerni – írja a police.hu.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.