- hirdetés -

A zene világnapja alkalmából szervezték meg a Kék Rapszódia koncertet szeptember 30-án. A Petőfi Művelődési Központ színháztermében tartott előadás hatalmas sikert aratott.

A Kék Rapszódia estjén, Bernstein és Gershwin leghíresebb darabjait fuvolára átdolgozva hallhatták a nézők szombaton. Horgas Eszter és Falusi Mariann összeszokott párost alkot, hiszen az évek alatt több produkcióban is lehetett őket együtt látni. Közös munkájuk a Hét boszorkával kezdődött, majd a nagy összhang hatására megszületett a Föld hangjai című, szintén sikeres műsoruk.
– Azért szeretünk együtt dolgozni, mert mind a ketten élvezettel kóstolunk bele új műfajokba. Ez egy nagyon izgalmas dolog, hogy a különböző stílusokat így össze tudjuk hangolni– fejtette ki Falusi Mariann énekesnő.

Falusi Mariann angolul és magyarul is énekelt (Fotó: Rajki Judit)
Falusi Mariann angolul és magyarul is énekelt (Fotó: Rajki Judit)

Az est folyamán többek közt felcsendültek a Kék Rapszódia, a Porgy és Bess, valamint a West side story ismert melódiái. A különleges előadás műfaji korlátok nélkül is tökéletes összhangban lett megalkotva. A nézők hallhattak klasszikus zenét, jazzt, ragtime és blues dalokat. Egy kivetítőn képeken és narrációval mutatták be a dalok szerzőinek életét az adott műhöz kapcsolódóan.
– Akik ismernek, tudják, hogy az elmúlt években több merész ötletem is volt. Carmentől kezdve, Bach különböző műveit is átdolgoztam fuvolára. Az est létrejöttében fontos szerepet játszott, hogy bemutassuk az 1900-as évek Amerikáját, Bernstein és Gershwin munkásságán keresztül. Nem volt kérdés, hogy a Kék Rapszódiát is átdolgozzuk valamilyen formában – mondta Horgas Eszter művésznő.

Horgas Eszter és Falusi Mariann több produkcióban is szerepelt már együtt (Fotó: Rajki Judit)
Horgas Eszter és Falusi Mariann több produkcióban is szerepelt már együtt (Fotó: Rajki Judit)

A ClassJazz Band adta az alapot a koncert alatt. Horgas Eszter már régóta járja a világot az öt tagú együttessel. Kaszás Péter néhány szám erejéig megmutatta, hogy nem csak dobolni, hanem énekelni is jól tud.

Az előadóktól megtudtuk, hogy a jövő évre is készülnek új produkciókkal. Horgas Eszter átdolgozta fuvolára és zenekarra Vivaldi Négy Évszak című művét, ezzel indul majd turnéra. A Magyar Kultúra napján, januárban lesz hallható először Kecskeméten. Falusi Mariann pedig egy közös esten dolgozik Presser Gáborral. Májusban egy közös új produkcióra is számíthatunk tőlük, viszont részleteket még nem árultak el a műsorral kapcsolatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.