- hirdetés -

Többe kerül és nem is biztos, hogy van: ez a helyzet jelenleg tűzifa fronton. Mivel egyre nehezebb beszerezni Romániából és Magyarországon is szigorodtak az erdészetekre vonatkozó kitermelési előírások, így a tüzéptelepek sokszor nem kapják meg a rendelt mennyiséget, ha pedig igen, akkor is drágábban, mint tavaly.

Nincsen már szezon, vagy azt is mondhatjuk, egész évben szezon van. Így kezdte a beszélgetést az Ilovszky Tüzép kereskedelmi vezetője, Demkó Attila. Mint elmondta, korábban sokkal inkább jellemző volt, hogy a családok nyáron vásárolták meg a téli tüzelőt, most azonban a fűtési szezont követő néhány hét kivételével folyamatos a kereslet.
– Ahhoz, hogy valaki egy 90-100 négyzetméteres házat kifűtsön fával, legalább 200 ezer forintban kell gondolkozni, ennyi pénzt pedig ma már nem olyan sok család engedhet meg magának egyszerre – fogalmaz.

A hasított tüzelőért is többet kell fizetni, mint tavaly (Fotó: Rosta Tibor)
A hasított tüzelőért is többet kell fizetni, mint tavaly (Fotó: Rosta Tibor)

Éppen ezért náluk is többnyire kisebb tételek fogynak, néhány mázsa alkalmanként, de az sem ritka, amikor csíkos szatyrokkal érkezik a vásárló, mert csak annyira futja. A telep forgalma azonban így is évről-évre nő, még mindig sokan állnak át fára a gázfűtésről, azzal együtt is, hogy mindegyik tűzifa ára emelkedett.
– A kalodás vegyes fa 41 ezer forint, ebben egy erdei köbméter van. A hasított akác 4600 forint mázsánként, már amikor kapható, mert most éppen nincs – tájékoztat az árakról Ilovszky Béláné. – A hasított vegyes fából pedig 4400 forint egy mázsa – folytatja.

Visszaszorult a feketézés

A drágulásban szerepet játszik az is, hogy Romániából sem olyan egyszerű fát behozni, mint néhány évvel ezelőtt, amikor még az erdőből közvetlenül a vevőhöz jutott a tüzelő, nem egyszer feketén. Emellett az erdőgazdálkodást folytató vállalatokat is szigorúbb feltételek közé szorították azáltal, hogy kötelezték őket a jelentős költséggel járó visszatelepítésre.

Mindez azt is jelenti, hogyha túl olcsón kínálnak fát valahol, akkor az gyanús. Nemrégiben egy idős nőt károsítottak meg csalók, elhitetve vele, hogy 97 mázsa fát pakoltak le nála, miközben az csupán 5 mázsa volt. Az elkövetők 120 ezer forinttal távoztak.

A rendőrség ezért inti ismételten óvatosságra a tűzifát vásárlókat. Arra figyelmeztet, hogy lehetőleg csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégtől, vállalkozástól vásároljunk tüzelőt. Megrendeléskor előre egyeztessük a kiszállítás időpontját és lehetőleg kérjük olyan családtag, vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessük ki a fát, ha megnéztük, hogy olyan minőségű, amilyet szerettünk volna és a jelenlétünkben le is mérték az átadott mennyiséget. Amennyiben az eladó előleget kér, legyünk nagyon körültekintőek, ha nem ismerjük jól a vállalkozót, céget, előre ne utaljunk, és ne adjunk át pénzt.

Fogynak az erdők, így a tűzifa is (Fotó: Rosta Tibor)
Fogynak az erdők, így a tűzifa is (Fotó: Rosta Tibor)

Az egyik legkeresettebb fa most is az akác, amelyik akkor is elég, ha kicsit nedves. Emellett a keményfákat, azaz a bükköt, tölgyet, gyertyánt is viszik magas fűtőértékük miatt.
– Egyre nagyobb teret hódít a biobrikett is, mert szárított keményfából préselik össze és maximum 12 százalék lehet a nedvességtartalma. Ezért aztán magas hőfokon és nagyon sokáig ég – mond alternatívát Demkó Attila hozzátéve, hogy az elkövetkező hetek folyamán nem számít változásra sem kereslet, sem kínálat terén és egyelőre további áremelkedés sem várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.