- hirdetés -

Újra megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. A tavalyi év sikerére alapozva idén szeptember 2-án, második alkalommal rendezik meg az eseményt a békéscsabai főtéren. 

Elsősorban nem Békéscsabáé a Megyenap. Azért itt rendeztük, mert mégis csak ez a megye fővárosa, ez Békés megye szíve a Szent István tér, és megközelíthetőség szempontjából is jobb így, mintha vándorolnánk városról városra – mondta lapunknak a második Megyenapról a Békés Megyei Közgyűlés Elnöke. Ráadásul hagyományt szeretnénk teremteni, hogy minden évben ugyanazon a helyen, ugyanabban az időpontban, szeptember első szombatján meg tudjuk tartani a rendezvényt, amit a Békés megyei összetartozás ünnepének szánunk – tette hozzá Zalai Mihály.

A szombati megyenapon több ezer ember érkezett Békéscsabára, hogy megismerjék a megyei településekre jellemző ételeket, italokat, és hagyományokat. Orosházát tíz kézműves és hagyományőrző képviselte.

A Békés Megyei Értéktár az orosházi búzacsíramáléval és Mokry Sámuel búzanemesítő munkásságával és életművével bővült. Orosháza is egy olyan értékes település, ahol vannak igazi értékek. Most két olyan ilyen került bele az értéktárba, de tovább keresünk, hogy újabb orosházi értékekkel gyarapítsuk a megyei értékeket – mondta Dávid Zoltán, polgármester.

A Békés Megyei Értéktárban 2014 őszéig 13 megyei értéket vettek lajstromba. Azóta nagyon sok településen jött létre újabb értéktár, jelenleg 48 települési értéktár működik, köztük Orosházán is, 784 értéket tartanak nyilván. A Békés Megyei Értéktárban mostanáig 29 érték kapott helyet, nemrégiben pedig öt új értékkel bővült, köztük az orosházi búzacsíramáléval.

Az esemény vendége Arany János szülővárosa, a partiumi Nagyszalonta volt. A Megyenapon részt vett a két szomszédos romániai megye, Arad és Bihar megye elnöke is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.