- hirdetés -

Megközelítőleg 354 millió forint uniós forrásból és jelentős összegű saját erőből fejleszti az Orosházi Járás szélessávú internethálózatát a Gyopárosi Kábeltelevízó Kft.. A beruházás érinti Gyökerest, Újosztást, valamint a Tesco környéki területek tanyavilágát és a Gárdonyi lakótelepet is, amelyek eddig egyáltalán nem rendelkeztek vezetékes internet hozzáféréssel.

A Gádoros felé közlekedők körülbelül egy hete találkozhatnak nap, mint nap az út szélén felvonuló, oszlopokat állító és árkot ásó brigáddal. Hogy mit csinálnak, azt a Kft. ügyvezetőjétől tudtuk meg.

SZIP

Ennyit mondott először Szabó Ferenc. Ha valaki nem tudná, ez a Szupergyors Internet Program rövidítése, amelynek keretében az ország 139 járásában pályázhattak a szolgáltatók vidéki internetfejlesztési forrásokra. A 27 nyertes között van az Gyopárosi Kábeltelevízó Kft. is, amely összesen 354 millió forintból valósíthat meg mintegy 30 fejlesztési beruházást szerte a megyében, sőt a határ túloldalán is.

Gyökeresen 4 kilométer kábel kerül a földbe (Fotó: Rajki Judit)
Gyökeresen 4 kilométer kábel kerül a földbe (Fotó: Rajki Judit)

Az összeg nagyobb része, mintegy 210 millió forint jut Orosházára és környékére.
– Olyan területeket vettünk célba és olyanokat is kellett, amelyek eddig fehér foltnak bizonyultak a szélessávú internetkapcsolat, sőt, szinte bármilyen vezetékes internetkapcsolat szempontjából. Azért is, mert gazdaságilag soha nem térült volna meg a beruházás ezek bármelyikén – indokolta a pályázat szükségességét Szabó Ferenc.

Csaknem 25 km kábel

A kivitelezés elindulásának feltétele volt a különböző építési engedélyek beszerzése. Ez bonyolultabb folyamat, mint ahogyan gondolnánk, nem ritka, hogy egy két órás munkához 6 hónapot kell várni a hozzájárulásra.

Mivel Gyökeres esetében csak a víz-, és a gázszolgáltató érintett, így ehhez a területhez érkeztek meg legkorábban az engedélyek, ezért indult itt a megvalósítás.
– Gyökeresen 65 oszlopot állítottunk fel és kb. 4 kilométer földben lévő infrastruktúra épül meg, ez kompletten mintegy 6 km optikai kábelt jelent – tájékoztatott a számadatokról Szabó Ferenc. – Újosztás sokkal nagyobb terület, majdnem 20 kilométer hálózat készül el, ami 140 oszlop és lényegesen több föld alatti infrastruktúra kiépítését jelenti. Átmegy a 47-es alatt, elmegy a Tescoig, mellette kifelé a környéken lévő tanyákig, majd visszafordul és becsatlakozik a Gárdonyi lakótelepbe, ahol kiépítünk egy belső lefedő hálózatot is – részletezte tovább.

A hálózaton az internet mellett kábeltelevízió és egyéb szolgáltatások is elérhetővé válnak (Fotó: Rajki Judit 2017 08 08)
A hálózaton az internet mellett kábeltelevízió és egyéb szolgáltatások is elérhetővé válnak (Fotó: Rajki Judit 2017 08 08)

Az érintett területeken megközelítőleg 500 háztartás található. Az ügyvezető úgy számol, hogy legalább fele igénybe vesz majd valamilyen szolgáltatást, ami nem alaptalan, hiszen a kábeles távközlés eddig elérhetetlen volt az ott élőknek.
– Az Orosházi Városi Televízió adása is megjelenik majd a kínálatban, ahogyan a többi szolgáltatási területünkön is. Emellett elérhető lesz természetesen az internet, de más erre épülő lehetőségek, mint például riasztó- és megfigyelő rendszerek is működtethetők majd a hálózaton – emelte ki.

A teljes projekt GINOP pályázat keretében valósul meg, az átadási határidő 2018 vége, amelyet Szabó Ferenc szerint a cég tartani is tud.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.