- hirdetés -

Az élsport nagy világeseményei mellett sokszor keveset, vagy alig hallani róluk, pedig az idei, a spanyolországi Malagában rendezett Szervátültetettek Világjátékáról egyik „földink” is két csillogó éremmel tért haza.

A Gádoroson élő Kóródi István öt számban állt rajthoz és gerelyhajításban bronz, súlylökésben ezüstérmes helyen végzett az atléták versenyén. A legutóbbi, Mar del Plata-ban rendezett világjátékok aranyérme után teljes az éremkollekció. Az 1997-ben vese transzplantáción átesett sportolóval otthonában beszélgettünk.

Sport – receptre

Az ember elgondolkodik ilyen csodás akaraterő és kitartás hallatán, hogy vajon egy súlyos betegségen és műtéten átesett embernek hogyan jut eszébe hogy magas szinten sportolni kezdjen? Az első kérdésünk erre vonatkozott.
– Kilencéves korom óta sportoltam. Kézilabdával kezdtem és ez ki is tartott ifi koromig. Kódolva van, hogy sportolok, mozgok. Családalapítás után néhány évvel egyszer csak jöttek az egészségi problémák, melyekről kiderült, hogy veseátültetéssel lehet csak orvosolni. Másfél éves dialízis kezelés után, viszonylag hamar (sokan 5-10 évet is várnak) sikerült új vesét kapnom. A műtét utáni életre már a beavatkozás előtt próbálják felkészíteni a betegeket és itt szinte receptre írja fel az orvos a sportolást. Az erős, kilökődést gátló gyógyszerek lebontásában is sokat jelent a mozgás. Számomra egyértelmű volt a műtét utáni élet ilyetén folytatása. Az atlétika szinte adta magát, a Magyar Szervátültetettek Szövetségénél pedig szívesen fogadtak. Elkezdtem versenyezni, egy idő után sikerült bekerülnöm a válogatottba is. 2001-től veszek részt világversenyeken és két évvel ezelőtt sikerült a világjátékokon aranyérmet szerezni. Idén címvédőként indultam, de hiába dobtam meg az egyéni legjobbamat, finn ellenfelem világcsúcsával nem volt mit kezdeni – meséli István.

Magyarok az élen

A magyar csapat a világjátékokon rendszeresen az élmezőnyben végez, de ennek azért komoly előzményei vannak. Igen kemény válogatási rendszert vezetett be a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.
– Csak az lehet benne az utazó keretben, aki azt a bizonyos „A”szintet teljesíteni tudja. Ha két éve, az előző Világjátékokon dobogós voltál, bekerülhetsz a keretbe, de nem csak ezt nézik, hanem a két világjátékok közt eltelő két teljes év eredményeit, tehát az Eb-n is jól kell teljesíteni. Azután vannak a negyedévente megrendezett válogató versenyek. Korlátozott az utazó létszám. Hiába lenne 40 éremesélyes versenyző, ha csak 25-en utazhatnak Meg kell harcolni a helyért. Ezen kívül minden transzplantált sportolónak minden évben át kell esnie egy komoly egészségügyi vizsgálat sorozaton a Testnevelési Egyetemen. Terheléses vizsgálatok, 24 órás vérnyomás mérés, szív ultrahang, stb – ismertette a kiválasztás folyamatát.

A Gádoroson élő Kóródi István öt számban állt rajthoz (Fotó: Facebook)
A Gádoroson élő Kóródi István öt számban állt rajthoz

A Szervátültetettek Világjátéka nem csak a jobbnál jobb sportteljesítményekről szól, több más feladatot is megvalósít egy időben. Fontos feladat a média segítségével a figyelmet a donáció fontosságára irányítani. A játékok idején orvos kongresszusok, tapasztalatcserék is zajlanak, hogy minél zökkenőmentesebben végezhessenek szervátültetéseket a jövőben.

Pénz, pénz, pénz

A pénz, a támogatottság szempontjából viszonylag jó helyen vannak a magyarországi szervátültetett sportolók. A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma a fogyatékos sportolók közé sorolta a szövetséget és a világjátékokon való részvétel anyagi feltételeit is a minisztérium biztosítja.

– Ha kijutok a játékokra, akkor csak a költségek tíz százalékával kell hozzájárulnom, de például az Európa-bajnokságra saját erőből kell megoldani a kijutást. Ott lenni viszont lényeges a következő évi kvalifikáció miatt, így az Eb-részvételre valót a rokkant nyugdíjból spórolom össze – mondja a költségekről István.

Lakóhelyén, Gádoroson sokszor megállítják az utcán, gratulálnak neki, együtt örülnek vele a sikereinek, sőt az egyik helyi vállalkozó személyében támogatója is akadt. Ő maga szerényen nyilatkozik, ha kérdezik és szorgalmasan készül a következő megmérettetésekre.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 52 sportolóval vett részt a Szervátültetettek Világjátékán Spanyolországban, ahol 10 sportágban versenyeztek a sportolók: 18 aranyérmet, 23 ezüstérmet és 35 bronzérmet szereztek asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás sportágakban, ezzel az országok összesített pontversenyében a 9. helyen végzett a magyar csapat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.