- hirdetés -

Megérkezett a várt lehűlés, hatalmas jégesővel és orkán erejű széllel. Az egész városban kidőlt fákat, leszakadt vezetékeket és sérült háztetőket láttunk.

A Békés megyei Katasztrófavédelem sajtóreferense, Baráth Ilona úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy mintegy 180 káresethez riasztották a tűzoltókat Orosházán. Leginkább a kidőlő fákhoz kellett kivonulniuk, de több esetben házak tetejét is megbontotta a szél. Személyi sérülésről ezidáig nem érkezett bejelentés.

A vihar után körbejártuk a várost, hogy megnézzük mi a helyzet Orosházán. Ahogy június 23-án ezúttal is mindenfelé leszakadt ágakat, kidőlt fákat illetve szirénázó tűzoltókat láttunk. Számos helyen akadozik az áramellátás is, hiszen a kidőlt fák a vezetékeket sem kímélték, amelyet az alábbi videóban is megmutatunk.

Több helyen csak rendőri irányítás mellett haladt a forgalom. A városban a legnagyobb problémát a vihar az Orosházi Kórház, illetve a Mentőállomás környékén okozta és ezúttal is megrongálódott a Vásárcsarnok tetőszerkeszete. Az erős szél egy kocsi tetejére repítette a leszakadt tetődarabot.
A vasúti közlekedésben is problémát okozott a hirtelen jött csapás. Jelenleg szünetel a közlekedés az Orosháza és Szeged közötti vonalon. De nem csak a síneken az országúton is hasonló gondokat okozott a vihar. Baráth Ilona tájékoztatása szerint a 47-es főútat is lezárták, amíg a tűzoltók meg nem tisztítják azt.

Az autókat sem kímélték a kidőlő fák (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Az autókat sem kímélték a kidőlő fák (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A helyszínen a kialakult helyzet miatt azonnal felállt az operatív törzs. Jelenleg irányításuk alatt az orosházi, hódmezővásárhelyi, szarvasi, szentesi, gyulai és a békéscsabai hivatásos tűzoltók, valamint a Nagyszénási Önkéntes Tűzoltóság és a Dél-Békés Mentőcsoport is részt vesz a kárelhárításban. Mellettük a civil lakosság is kiveszi a részét, összefogott Orosháza, hogy ismét járhatóvá tegyék a város utcáit.

– A városvezetés folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket. A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és rendőrség is teszi a dolgát, természetesen mindenkin segítünk, akinek a rendkívüli időjárás miatt kára keletkezett – mondta az Oroscafénak Dávid Zoltán polgármester.

Arról, hogy pontosan mekkora károkat okozott a vihar, hétfőn tudunk részletes tájékoztatást adni. Emellett a városvezető felhívta a figyelmet, hogy az este folyamán még várható eső, esetleg vihar. Ezért arra kéri a lakosságot, hogy vigyázzanak értékeikre, de legfőképp egymásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.