- hirdetés -

Az év eddigi legmelegebb napján, augusztus 4-én élő, szöveges közvetítéssel tájékoztatta a met.hu a lakosságot arról, hogy hol és hány fokkal tetőzött a hőség, illetve hol, milyen rekord dőlt meg. Ma már több megyében fellélegezhetnek kissé.

17:30

Az adatokban változás már nem történt, az országos napi melegrekord nem dőlt meg. A budapesti viszont igen, rögtön több, mint 3 fokkal!

17:00

Budapesten, azon belül is Újpesten a helyzet változatlan, továbbra is 39,8 fok a maximum, az országos „elsőség” azonban Kisszállásról Kübekházára került, utóbbi helyen ugyanis 40,3 fokot mért a műszer. Az viszont még mindig nem napi országos rekord…

Vörösbe borult augusztus 4-én az ország (Forrás: met.hu)
Vörösbe borult augusztus 4-én az ország (Forrás: met.hu)

16:00

Újpesten már 39,8 az új csúcs, az országos viszont nem változott, pedig már közel 20 mérőállomásunkon mértünk kerekítve 40 fokot. Az enyhet keresők a magasabb hegyvidékeinken is hiába keresgélnek, ugyanis Kékestetőn is közel 30, pontosabban 29,4 fokig emelkedett a hőmérséklet.

15:00

A fővárosi rekord már bőven megdőlt, itt már csak a végleges csúcs a kérdés! A korábbi 1921-ben mért 36,7 fok már a múlté, az eddigi mai maximumot ugyanis kevéssel 3 óra előtt regisztrálta az OMSZ műszere, egész pontosan 39,7 fokot, Újpesten.

Az országos csúcs még nem dőlt meg, bár már többfelé emelkedett 40 fok köré a hőmérséklet. Ugyanis a korábbi rekord 40,5 fok még 1905-ből Orosházáról, a mai csúcs viszont még „csak” 40,2 fok a Bács-Kiskun megyei Kisszállásról.

Ma néhány megyében már fellélegezhetnek

A napi középhőmérséklet ma általában 28-29 fok körül alakul, de északnyugaton már 27 fok alatt valószínű.

Ma éjfélig elsősorban az ország északi felében, illetve napközben az Alföldön van esélye helyenként zivatarok kialakulására viharos (60-70 km/h) szél kíséretében. Az Alföldön napközben, illetve este, késő este északnyugaton intenzívebb zivatar sem zárható ki jégeső kíséretében (lok. csapadék > 25 mm, jégátmérő ~ 2 cm körüli, > 80 km/h-s széllökés) – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.