- hirdetés -

A hajléktalanok esélyegyenlőségének növelésére kiemelt figyelmet fordítanak Orosházán. Nyolc embernek biztosítanak helyet az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramban.

Ahogy arról korábban is írtunk, városunk is csatlakozott ahhoz a közfoglalkoztatási programhoz, amely a hajléktalanokat szólítja meg. Összesen 20 millió 450 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból tíz otthontalan ember dolgozhat 2018 februárjáig a hajléktalan közfolglalkoztatási mintaprogramban.

A Belügyminisztérium 100 százalékban támogatja a személyi és járulék-, illetve a dologi költségeket, önkormányzati pénzbeli hozzájárulás tehát nem szükséges.
– A program lehetőséget nyújt a hajléktalanok számára, amellyel visszakerülhetnek a munkaerőpiacra és a társadalomba. Célunk, hogy ezek az emberek később el tudjanak helyezkedni a versenyszférában, emellett el kell ismerni, hogy fontos értéket állítanak elő a város és az orosháziak számára – emeli ki Fejes Róbertné alpolgármester.

Örülnek a lehetőségnek a programban résztvevők (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Örülnek a lehetőségnek a programban résztvevők (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtudtuk jelenleg a tíz helyett nyolcan – hét férfi és egy nő – vesznek részt a programban a folyamatos lemorzsolódás miatt és csupán egy részük hajlék nélküli. Jelenleg a Teréz utcai Egységes Szociális Központ (ESZK) Platán Idősek Otthonában készítenek járdalapot, valamint különböző kertészeti munkákat látnak el.

– Örülök a lehetőségnek, amit kaptunk. Igyekszem élni vele, hiszen könnyebb így boldogulni, mert a munkából bejövő jövedelem több, mint a segély összege. A munkaadóink elégedettek velünk és ugyanezt mondhatom el én is. Minden körülmény és feltétel biztosított számunkra – mondta Kőszegi József, az egyik résztvevő.

A városvezetés dolgozik azon, hogy több hasonló program valósulhasson meg, amelyek segítik a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését, hogy később ők is tevékenyen vegyenek részt Orosháza és térségének gazdasági fejlődésében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.