- hirdetés -

Kamionban jött a Magyar Posta története Orosházára szerdán. A Történelmet Kézbesítünk nevű rendhagyó postatörténeti kiállítás a posta mellett várta az érdeklődőket egész nap.

Eddig egy óra alatt 34-en voltak. Mindenkinek nagyon tetszik, sokat fotózkodnak. Az orosházi posta dolgozói már korábban szóltak az ügyfeleknek, hogy lesz egy ilyen kiállítás, és akit érdekel, jöjjön el megnézni – mondta Gáspár Julianna Katalin nyugalmazott postai dolgozó.

Azt is elmondta lapunknak, hogy ez egy vándorló kiállítás és minden városban a helyben dolgozók vezetik körbe a látogatókat. Mindenki kap egy könyvjelzőt a belépéskor, aminek a hátulján talál 3 kérdést. Ha tudja a válaszokat, akkor képeslapot vagy hűtőmágnest kap ajándékba. A gyerekek mágnestáblán rakhatják ki a Magyar Királyi Posta jellegzetes figuráit, és aki szeretné, fényképezkedhet egy hologram-postással is. A kiállításon régi postai kellékeket is bemutatnak. Például levélszekrényeket, rangjelzéseket, távírót, távbeszélőt, bélyegeket és mérleget is. A Magyar Posta történetét pedig tablókon és ismeretterjesztő filmen nézhetik végig.

Ki is próbálhatták a régi nyomdákat a látogatók (Fotó: Rajki Judit)
Ki is próbálhatták a régi nyomdákat a látogatók (Fotó: Rajki Judit)

Az 1867-es kiegyezés után az osztrákoktól független postahálózat alakult ki az országban. Eleinte kevés alkalmazott volt, lófogatú szállítással kézbesítettek. A vasút fejlődésével a postai szolgáltatások is bővültek. Több lett az alkalmazott, több lett a szállítóeszköz és a századfordulóra már a világ egyik legjobb postahálózata volt az országban. Egyesült a távíró- és távbeszélő hálózattal és ebben az időben készültek az első képeslapok és magyar bélyegek is.

A vándorkiállítás azért indult tehát május 4-én, mert 150 éve lett független a Magyar Királyi Posta. Azokon a településeken áll meg, ahol több mint 150 éve van postahivatal. Orosházán már 225 éve. Látható lesz még a kiállítás Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Szegeden is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.