- hirdetés -

Orosz ellenfelét két vállra fektetve szerezte meg az Európa-bajnoki címet az orosházi birkózó. Azt mondja, rengeteg munka van az eredmény mögött, de semmiért nem cserélné el. Hétfőtől már a szeptemberi athéni világbajnokságra készül.

Szarajevó adott otthont július 24-e és 30-a között a kadet birkózó Európa-bajnokságnak, ahol a válogatott tagjaként az Orosházi Spartacus Birkózó Klub két versenyzője is képviselte a magyar színeket. Szél Anna az 56 kilogrammosok mezőnyében menetelt egészen Európa tetejére. Bolgár, német, svéd, végül a döntőben orosz ellenfele felett diadalmaskodott.

– Az első két meccs könnyedén ment, a harmadikon olyan svéd lány következett, akitől az idei versenyeken már kaptam ki, így tőle tartottam, de tudtam, hogy meg kell csinálnom, mert nem térhetek haza úgy, hogy nem a dobogó tetején állok. Tavaly második lettem, és nincs annál rosszabb érzés, mint amikor a legutolsó meccsen kapsz ki. Most a döntőben már inkább fejben dőlt el, hogy túlizgulom, vagy sem, mert tudtam, hogy az orosz lánynál jobb vagyok – idézi fel az Eb történéseit Anna.

Végre az orosházi lánynak szólt a magyar Himnusz (Fotó: Rosta Tibor)
Végre az orosházi lánynak szólt a magyar Himnusz (Fotó: Rosta Tibor)

Azt mondja, hosszú évek borzasztóan sok munkája van eredménye mögött, ami nem csak neki köszönhető. Edzői, családja nélkül nem sikerülhetett volna.
– A legtöbbet az itthoni edzőmnek, Páli Sándornak, és a csepeli edzőmnek, Ritter Dilettának köszönhetek. Ha Páli Sanyi nem lett volna, nem megyek el a táborokba, hiszen minden versenyre, táborba, ahová tudott, jött velem. Ritter Diletta pedig hozzátette a szakmai részt sok mindenben, és mentálisan is segíti a munkát – mesélte a fiatal sportoló.

Felemelő érzés, hogy végre nekem szól a magyar Himnusz – ez volt az első gondolatom a dobogón, és minden adrenalin kijött belőlem egyből – emeli ki az orosházi birkózó, aki hétfőtől már a szeptemberi világbajnokságra készül, hiszen eredményével kvalifikálta magát az athéni megmérettetésre.

Szél Anna mellett a szintén orosházi Rácz Richárd az 50 kg-osok mezőnyében versenyzett az Eb-n. Első mérkőzésén vereséget szenvedett, és végül a 12. helyen zárt a bosnyák fővárosban. Ricsi stábunknak elmondta, vélhetően megviselte a fogyasztás, ez lehetett a gond. A célkitűzése, hogy a juniorok közt is válogatott legyen, és a világbajnokságra már éremesélyesként utazzon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.