- hirdetés -

Egyre többen érzékenyek valamilyen élelmiszer-adalékra, összetevőre. Ők azok, akik kénytelenek feladni addigi életmódjukat, és teljesen máshogy étkezni, mint ahogy adott esetben évtizedekig tették. Körülnéztünk, hogy Orosházán könnyen kivitelezhető-e a váltás.

Minden termékünk tej -, tojás – és gluténmentes, és majdnem az összes szójamentes is- mondta Bereczkiné Varga Ágnes, a SPÉKO tulajdonosa. A Speciális Ételek Konyhája 2008 óta működik. Napi menüt, szóló ételeket, kenyérféléket, péksüteményeket és vegetáriánus ételeket is szállítanak házhoz. Ételeik keresztszennyeződés-mentesek. Ízesítéshez speciális fűszerkeverékeket használnak. Bereczkiné Varga Ágnes szerint egyre több érzékenységgel szenvedő ember van, sokan keresik őket. Orosházán az allergénmentes közétkeztetést is a SPÉKO biztosítja.

Meleg ételt az orosházi Norbi Updateben is lehet rendelni. Itt szénhidrátcsökkentett termékeket árulnak. Adalékanyag-mentes kenyérfélék, péksütemények, tészták, üdítők, édesítőszerek a legkedveltebbek. Gyerekek és idősek is fogyasztják ezeket az ételeket, nem csak fogyás céljából. Héjja Éva tulajdonos szerint legtöbben a cukor káros hatásait akarják kikerülni. Ezt a fajta étrendet az orvosok is egyre bátrabban ajánlják – mondta lapunknak.

Egyre többen érzékenyek valamilyen élelmiszer-adalékra, összetevőre (Illusztráció: Rajki Judit)
Egyre többen érzékenyek valamilyen élelmiszer-adalékra, összetevőre (Illusztráció: Rajki Judit)

Az érzékenyek már süteményt is könnyen találhatnak Orosházán. A Kéknefelejcs Cukrászdában tojás-, tej- és lisztmentes termékekkel is találkozhatunk. Pityuk János tulajdonos elmondta, hogy a hagyományos, karakteres ízekre törekszenek. A visszajelzések jók. Ő is kiemelte, hogy egyre több érzékenységgel küzdő gyerek van, ezért egyre több az ilyen megrendelés, de a felnőtt korosztály is keresi.

A Szoki Cukrászdában szintén kapni tej-és tojásmentes süteményt és cukormenteset is. Mivel nagy rá az igény terveznek bővítést. Paleo és gluténmentes termékeket is szeretnének készíteni. Van aminek az ízén érezni lehet a különbséget, de egyre jobb és kedvelik az embereknek- mondta Szokolai Norbert ügyvezető. Szerinte a cukormentes süteményeket leginkább az idősebbek kedvelik, a tejmenteseket viszont szinte mindenki szereti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.