- hirdetés -

Hajós András énekel pörgős szving-ritmusban videoklipet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak. A klip arra hívja fel a figyelmet, hogy a legtöbb betörést csupán pár perc alatt követik el.

Hajós András piros szmokingban, pörgő tempóban énekel, miközben a betörő kirámol egy lakást. Ez a HázÖrző, a betörő-szving, ami egy tanulmány alapján készült. Néhány éve 139 rács mögött ülő elítélttel készített közös felmérést a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Kriminológiai Intézet. Ebből kiderült, hova törnek be legszívesebben a profik, mi az, ami visszatartja őket – és az is, hogy a legtöbb betörést alig 7 perc alatt követik el.

Legfontosabb szempont az értékes zsákmány reménye, aztán a könnyű bejutás, illetve menekülés. Riasztóan hat a hangosan ugató kutya, a mozgásérzékelős lámpa, rácsok, kamerák, biztonsági- és hevederzárak. Nem véletlen hát a mondás: „Alkalom szüli a tolvajt.” A felmérések alapján a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács képanyaggal gazdagon illusztrált építési javaslatokat is letölthetővé tett Facebook oldalán, ingatlanunk védettségét pedig egy telefonos app, a Házörző segítségével ellenőrizhetjük. Meglepő figyelmeztetés például, hogy az átláthatatlan kerítés vagy sövény éppen a betörők munkáját könnyíti meg.

Ha végre itt a nyár…

Bátkai Miklós címzetes rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály munkatársa a nyaralás alatt magára hagyott ingatlanok védelmére hívta föl a figyelmünket. A nyílászárók bezárása, redőnyök leengedése magától értetődő.

Arra azonban kevesen gondolnak, hogy egy nyaralásról posztolt fényképet a betörő meghívásnak vesz: tudtára adtuk ugyanis, hogy üres a lakás, a ház. Nem árt hát az óvatosság: kérjük meg jó szomszédunkat, rokonunkat, barátunkat, hogy ürítse a postaládát, időnként húzza fel a redőnyt, locsolja a virágokat a ház előtt is és néha parkoljon a kapu elé.

Ezek mind azt a látszatot keltik, hogy az ingatlan nem áll üresen. Indulás előtt kapcsoljuk ki a csengőt, és semmiképp ne mondjuk rá a telefonunk vagy mobilunk üzenetrögzítőjére, hogy éppen nem vagyunk otthon.

Nyáron nem csak az ingatlanjainkat, de ingóságainkat is többször tesszük ki az alkalmi lopások veszélyének. A strandoláshoz például fölösleges mobiltelefont vinni, mert a törülközőn védtelenül kell hagynunk, ha fürdeni indulunk. Ugyanígy a pénztárca, az iratok vagy a slusszkulcs is vonzó célpont lehet a tolvajok számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.