- hirdetés -

Hagyományos nyári alkotótáborukat töltötték az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület tagjai az elmúlt héten, Gyopárosfürdőn. A tóparti napok a festés mellett lehetőséget nyújtottak a közös kikapcsolódásra is.

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének üdülője adott otthon az alkotóknak, F. Varga Mária szerint kiváló helyszínt biztosítva táboruk számára.
– Van zárt hely is, ahová be tudunk húzódni, ha netán rosszra fordul az idő, hátul pedig egy nagy, fedett rész áll a rendelkezésünkre a fák alatt, ami alkotás szempontjából megint csak nagyon jó – mondta az OKKE elnöke.

A sokféleség érték

A július 3-a és 10-e közötti tábor hétköznapjain rendszerint 8-10 festő vette birtokba az épületet és a környéket, változatos módon készítve alkotásit.
– Az olajfestéstől az akvarelleken keresztül az egészen különleges technikákig sok mindent felvonultattak idén a tagjaink, egyikük például egészen egyedi, fújásos módszerrel dolgozott. Egyedül a téma volt adott: Gyopárosfürdő. Ezen belül viszont mindenkire rábíztuk, hogy melyik részlet ragadja meg leginkább – avatott be F. Varga Mária hangsúlyozva, hogy éppen ez az egyik legfőbb értéke az alkotótáboraiknak. – Egymás mellett meg tud lenni mindenféle technika és mindenféle téma. Össze is kovácsolódtunk az évek alatt elég jól, megvan az a mag, amelyik állandóan részt vesz ezeken az alkalmakon – emelte ki.

A zárónapon egy minikiállítást rögtönöztek az alkotók (Fotó: F. Varga Mária)
A zárónapon egy minikiállítást rögtönöztek az alkotók (Fotó: F. Varga Mária)

Szintén fontos, hogy ilyenkor a tagok inspirálják és tanácsokkal segítik egymást.
– Amikor az ember fest, sokszor alapvető dolgokat nem vesz észre a saját munkáján, annyira csak a témára és arra figyel, hogy vászonra kerüljön, amit kitalált. Ilyenkor nagyon jól jön, ha valaki azt mondja, „Te figyelj már, ide kell még egy kis szín”, vagy azt, hogy „Most hagyd abba, mert készen van!” – érzékelteti a közös alkotás előnyeit.

A most készült képek már egy őszi tárlat gerincét adják, amely a Táncsics gimnázium aulájában várja majd a művészetet kedvelőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.