- hirdetés -

Hétfőn délben érkezett Orosházára a járógéppel közlekedő Horváth Gyula, aki 87 napja indult el a Hűvösvölgyből, hogy körbejárja az országot. A gyaloglás helyett útközben kénytelen volt áttérni a kerékpározásra. Orosházi kitérőjét azért tette, hogy „a biciklis őrültek nagy ikonjával”, Lénárt Léna Ferenccel találkozzon.

Horváth Gyula 42 évesen döntött úgy, hogy elindul az Országos Kékkörön: körbegyalogolja Magyarországot. Ez a 2.550 kilométeres út önmagában is nagy vállalás, neki azonban az is nehezíti a dolgát, hogy gyermekbénulás következtében járógéppel közlekedik, ezért két mankóval vágott neki a túrának. A Debrecen mellett fekvő Létavértesig jutott el így. Addigra félezer kilométert gyalogolt le, de annyira föltörte a lábát a járógép, hogy kénytelen volt kerékpárra ülni, hogy így fejezze be a 3.000 kilométeres utat.

Kerékpárra kellett váltania Horváth Gyulának (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Összejött a nagy találkozás Lénával (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

— A hegyeken átjutni volt a legnehezebb. Ott csak napi 15-20 kilométert tudtam haladni. Kékestetőre soha többé nem megyek fel gyalog. Pedig olyan volt a kilátás, hogy függőágyban töltöttem egy éjszakát és csak gyönyörködtem a tájban. Sík terepen, amikor végre átértem Sátoraljaújhelyre, már jobban tudtam haladni: napi 50 kilométer körül. De nem tűztem ki célokat, amit teljesíteni kell. Sokszor az alapján döntöm el, hogy hol keresek szállást éjszakára, hogy tetszik-e egy hely neve. És nem is nagyon ér csalódás: eddig csak két ember utasított el, pedig sokaktól kértem segítséget.

Az Alföldön a hosszú, egyenes szakaszok az unalmasak (Fotó Kecskeméti Krisztina)
Az Alföldön a hosszú, egyenes szakaszok az unalmasak (Fotó Kecskeméti Krisztina)

És hogy néz ki a vándor? Hátán egy hátizsák, abból kortyolja egy csövön keresztül a vizet. Biciklije megrakva egy heti élelemmel, néhány ruhával, mögé kötve egy utánfutó. A csomagban van még szerszámkészlet, hálózsák és függőágy. Sátrat is visz, de csak háromszor aludt eddig benne – általában önkormányzatoknál, parókiákban kér segítséget és kap éjszakai szállást. Azt mondja, az Alföldön a meleg mellett a hosszú, egyenes, monoton szakaszok leküzdése a rossz. Orosházára ismerőshöz jött. Hétfőn, reggel fél kilenckor indult Szarvasról, hogy találkozzon a helyi világjáró kerékpáros-ikonnal, Lénárt „Léna” Ferenccel. Itt két napot tölt, aztán indul tovább, mert máshol is élnek olyan emberek, akikről hallott, olvasott és akiket szeretne személyesen is megismerni. Hiszen nem csak a kihívás teljesítése a cél, hanem az is, hogy fölfedezze az országot.

Horváth Gyula szeptember végére tervezi, hogy hazaér Budapestre. Legközelebb pedig az El Camino-n szeretne végig menni – de csakis kerékpárral.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.