- hirdetés -

Május végén volt az idei fagylaltverseny Szegeden. Ennek kapcsán kérdeztük az idei nyár fagylalt-trendjéről és a készülő fagylalt-törvényről Szokolai Norbert orosházi cukrászt.

A csoki, puncs, vanília, citrom örök sláger: mindig ezekből fogy a legtöbb. Néhány éve pedig újra divatba jött a csavart fagylalt – mondta lapunknak az orosházi Szoki cukrászda üzletvezetője. Szokolai Norbert szerint a nyugat új trendje, a réteges fagyi azonban egyelőre nem honosult meg itthon. A magyarok jobban szeretik az úgynevezett márványos fagylaltot, aminek az összetevőit egybe dolgozzák, és nem tortaszerűen kenik egymásra.

A megszokottak mellett viszont egyre több helyen jelennek meg a különleges ízű fagylaltok. A fagylaltversenyen évek óta az édes-sós, zöldfűszeres és csilis ízkombinációk a divatosak, de egyszer még libamájfagyival is nevezett valamelyik cukrászat. A szegedi versenyen ebben az évben a mascarpónés krémtúró sós karamellel vitte el a pálmát az egyéni kreációk közül.

Újra népszerű a csavarós fagyi (Fotó: Rosta Tibor)
Újra népszerű a csavarós fagyi (Fotó: Rosta Tibor)

Szokolai Norbert azt is elmondta, hogy a Cukrász Ipartestület nyomására már készül a törvény, ami szabályozni fogja, hogy milyen alapanyagokat, összetevőket kell tartalmaznia a minőségi fagylaltnak. Aki nem felel meg a minősítésnek, nem hívhatja fagyizónak az üzletét.

Az ízeken kívül a fagyi evésben is történt változás az utóbbi pár évben. Például ma már nem csak tölcsérbe lehet kérni. Egyre divatosabb a sétálópohár, amiből kanállal lehet kienni az édességet, a tölcsérek íze pedig gyakorlatilag bármilyen lehet.

Az orosházi „fagyis múltról” pedig szinte mindenki tudja, hogy annak idején a piactér mellett volt Musztafa Szulimán kézműves fagylaltozója. Akkor 50 fillér volt egy adag fagyi. Azóta már a forintos gömböket is régen fölváltották a 150-180 forint közötti fagylaltárak – Gyopároson pedig már kétszáz forint fölött mérnek egy gombócot.

CarpigianiFagylaltbar

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.