- hirdetés -

Hosszú idő után végre újra találkozhattunk Lénával. A világjáró orosházi kerékpáros, Lénárt Ferenc a Diáktanyán tartott filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót szerdán.

Július 5-én délután a híres magyar utazó, Lénárt „Léna” Ferenc a Diáktanya meghívására mesélt kalandos utazásairól, élményeiről. Az orosháziak már ismerhetik nevét, hiszen ő vitte a magyar zászlót a 2008-as Pekingi Olimpiára, néhány esztendővel később pedig Kőrösi Csoma Sándor sírjához zarándokolt el – és mindezt kétkeréken.

Az orosházi biciklistát sokan kalandornak, világcsavargónak, sportembernek, vagy akár őrültnek is tartják – Léna magára egyszerűen szabad emberként tekint. Neki a kerékpározás nem célja, hanem eszköze: így utazik a világban, így tud találkozni az emberekkel, megismerni életüket, kultúrájukat.

Utazásainak története sok tanulsággal is szolgál (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Utazásainak története sok tanulsággal is szolgál (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Több alkalommal beutazta már Európát, de a szíve mindig Erdélybe húzza vissza. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Tagozatán is tartott előadást, de legutóbb Böjte Csaba meghívására a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonban járt. Ahogy most, ott is Kőrősi Csoma Sándor nyomdokaiban tett utazásáról mesélt és arról az akaraterőről, ami a legnehezebb helyzeteken is átsegíti az embert. Társával Orosházáról indultak, hogy Csomakőrösön fölmarkoljanak két marék földet a Kőrösi által ültetett két diófa alól és kivigyék sírjához, Darjeelingbe.

Léna megígérte, hogy a szeptemberi iskolakezdés után megint eljön a Diáktanyára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.