- hirdetés -

Az elmúlt 9 hónapban Orosháza és 26 térségi település közel 2500 általános iskolás diákja készített saját kezűleg kis agyagtéglácskákat, amikből már épül egy Árpád-kori templom makettje a Nagy Gyula Területi Múzeum udvarán. Az intézmény munkatársainak útmutatásai alapján készített téglácskákba minden kisdiák belevéste a monogramját, így ténylegesen ott hagyja keze nyomát a közösség erejét jelképező templomban.

– Egy régmúltból hozott példával próbáltuk megerősíteni a gyerekekben a térségi összetartozást – mondta az OrosCafénak Rózsa Zoltán múzeumigazgató.

– Ahogyan a középkorban a marhahajtó út és a közös életforma, közös bajok, örömök összekapcsolták ezt a környéket, úgy kapcsoljuk össze ma, a téglakészítéssel és az egységet szimbolizáló templom megépítésével. A munkatársaimmal 26 település iskoláiban jártunk és mindenütt lelkesen fogadták az ötletet a gyerekek, felnőttek egyaránt és örömmel vettek részt a téglák elkészítésében – tette hozzá az igazgató.

Kicsik a téglák, de a mini templomhoz arányaiban mégis nagyok, így bonyolult a feladat (Fotó: Rosta Tibor)
Kicsik a téglák, de a mini templomhoz arányaiban mégis nagyok, így bonyolult a feladat (Fotó: Rosta Tibor)

Kicsik a téglák, de a minitemplomhoz arányaiban mégis nagyok, így a tervezés, az építés még inkább bonyolult feladat. A Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai a téglákat készítő gyerekekhez hasonlóan lelkesek és ígérik, hogy június 24-re, a Múzeumok Éjszakája rendezvényre készen lesz az Árpád-kori templom és a későbbiekben is a múzeum udvarán hirdeti az egyik legszebb, legnemesebb vágyat és valóságot: Összetartozunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.