- hirdetés -

A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteménye közismert személyiségekről készült fényképekben, rajzokban, műalkotásokban is gazdag. Ezúttal Rózsa Sándorról tudhatunk meg néhány érdekességet.

Az orosházi múzeum gyűjteményében fellelhető képen a híres/hírhedt betyár, Rózsa Sándor látható, Theresienstadt (ma Terezín, Csehország) börtönében raboskodva.
– A több, mint 60 bűnesetben bizonyíthatóan közreműködő Rózsa élete jelentős időszakát töltötte a rácsok mögött, az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepe miatt pedig a 19. század közepén a körözési listák élén állt. 1857-ben addigi bújtatója, Katona Pál szegedi tanyás gazda kiadta a hatóságoknak. 1859-ben elítélték, Kufstein várában kezdte meg büntetését, majd 1865-ben átszállították Theresienstadtba, erről az időszakról készült a kép – olvasható a Nagy Gyula Területi múzeum oldalán.

(Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum)

Kiemelték, Orosháza környékén is jelentős betyártevékenység zajlott a 19. században. A bujdosó rablók kihasználták a vidék terebélyes tanyavilágát, sokan rejtőzködtek a hatóságok elől a pusztaságban. Nem ritkán bűncselekményeket is elkövettek a községben és környezetében, ezek közül az egyik legismertebb eset 1885-ben történt, amikor a vásárhelyi Farkas Jancsi lelőtt egy orosházi csendőrt Kakasszék határában.

Ahogy korábban az Oroscafén is részletesen beszámoltunk róla, kevesen tudják, de Rózsa Sándor legjobb barátai között több Békés megyei lovasbetyár is volt. A szarvasi Petrás János, az orosházi-nagyszénási Kerekes János, valamint az orosházi nemes Zalay család több tagja is barátságban állt a híres betyárral.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.