- hirdetés -

Megtelt hétfő este a Justh Zsigmond Városi Könyvtár olvasóterme, ahová a 88. Ünnepi Könyvhét alkalmából Muszka Sándor és Orbán János Dénes erdélyi írókat várta a közönség egy székely irodalmi humor estre.

Elek Tibor, a Bárka Irodalmi folyóirat főszerkesztője mutatta be a két jónevű írót és az új alkotást a Lusta dög című könyvet. Muszka Sándor új művében korábbi prózakötetének, a „székely egyperceseket” tartalmazó Sanyi bának az előtörténetét ismerhetjük meg. Szilveszter Dániel, a kissé depressziós flekkenfalvi költő rájön, hogy a nép nyelvén kell szólnia, ezért elkezdi megírni humoros írásait. Ezekből a könyv második felében találunk is egy csokorra valót.

A bevezető után egymást váltva lépett a színpadra a két író és bő folyamban áradt a székely humor, több mint másfél órán keresztül. A székelyekre jellemző furmányos észjárás, életfelfogás, mulatságos helyzetekbe szőve, s mindez az erdélyiek által beszélt ékes magyar nyelven előadva.

Ígérték, újra eljönnek Orosházára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Orbán János Dénes (b) és Muszka Sándor megígérték, újra eljönnek Orosházára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A közönség kacagása, tapsai mutatták, hogy általános jókedv uralkodott a könyvtárban és hogy mindenkit elvarázsoltak Sanyi bá és a többiek történetei.

Orbán János Dénes és Muszka Sándor megígérte a jelenlevőknek, hogy amint megjelenik a kibővített székely-magyar tájszó-szótár, ismét láthatjuk őket Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.