- hirdetés -

Az egyes dél-alföldi városokban a lakóingatlanok átlagárai eltérő mértékben változtak az év első harmadában: Orosházán emelkedés mutatkozott. De nem csak ez derül ki az Ingatlannet. hu részletes elemzéséből.

A hazai ingatlanpiacot évek óta nagy lendület jellemzi, ami egyre több embert ösztönöz a lakásvásárlásra, a kedvezőbb hitelezési környezet pedig tovább emeli ennek a vonzerejét – a korábbi 20 helyett 15 év körül alakul az átlagos futamidő. Az adatok szerint éves összevetésben 42%-kal emelkedett a megkötött lakáshitelek száma, melyek átlagos THM-je márciusban 5,14% volt. A kedvező kamatot ellensúlyozza az ingatlanárak emelkedése, ami elsősorban a fővárosban érzékelhető. Ez a tendencia annak is köszönhető, hogy a befektetési célból történő lakásvásárlás újra népszerű befektetési forma, illetve a külföldi vevők is megjelentek a piacon – összegez elemzésében az Ingatlannet.

A régiókon belül is nagyok az eltérések

A lakástakarék-pénztárakban jelentős emelkedést tapasztaltak a tavalyi év során az új szerződéses összeg és a hitelkihelyezés esetén is, az előrejelzések szerint pedig idén további bővülésre lehet számítani. A legnépszerűbb lakáscélok között a lakásfelújítás-, és korszerűsítés szerepel, de a vásárlás és a hitelkiváltás is egyre nagyobb arányt képvisel, ehhez képest az építési hitelek kisebb számban vannak jelen. A területi különbségek továbbra sem mérséklődnek: az átlagárak Közép-Magyarországon dinamikusan változnak, míg az északi területeken kismértékű a növekedés, de nemcsak a régiók között, hanem azokon belül is jelentős eltérésekkel találkozhatunk.

A lakóingatlanok átlagárainak változása (Forrás: ingatlannet.hu)
A lakóingatlanok átlagárainak változása (2017 január és április között) Forrás: ingatlannet.hu

 

Az egyes dél-alföldi városokban a lakóingatlanok átlagárai eltérő mértékben változtak az év első harmadában: Szentesen, Gyulán és Gyomaendrődön 4-8%-os mérséklődés, Orosházán és Szegeden 2-3%-os, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szarvason pedig 5-7%-os emelkedés mutatkozott. Ezeken a településeken a vevők által keresettek a családi házak, így az árak ebben a szegmensben tükrözik, melyik város mennyire népszerű. A legmagasabb – 200 ezer forintot meghaladó – átlagos Ft/m² árakkal Szegeden találkozhatunk, ehhez képest Gyulán, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen 30-40%-kal kedvezőbb árakra számíthatnak az érdeklődők, míg a Szentesen és Orosházán eladó családi házak nem érik el a 100 ezer Ft/m² átlagos árszínvonalat.

A családi házak átlagárai egyes dél-alföldi városokban (2017 áprilisi adatok alapján, Ft/m2) Forrás: Ingatlannet.hu
A családi házak átlagárai egyes dél-alföldi városokban (2017 áprilisi adatok alapján, Ft/m2) Forrás: Ingatlannet.hu

Orosházán olcsóbbak lettek a családi házak

A hírek összességében bővülő ingatlanpiacról és kettéosztottságról számolnak be, utóbbi azonban nemcsak a területek, hanem az ingatlantípusok között is fennáll. Ezt Békés megye ingatlanpiaca is tükrözi, ahol az utóbbi egy évben a panellakások átlagos négyzetméterenkénti árai emelkedtek a legnagyobb mértékben – 10%-kal –, ami megegyezett a hazai viszonylatban tapasztalható változás ütemével. Ehhez képest a téglalakások piacán visszafogottabb – 6%-os – volt a bővülés, a családi házak szegmensében pedig 2%-os csökkenés mutatkozott. A megyei szinthez képest Orosházán az átlagos négyzetméterenkénti árak a házak, illetve a téglaépítésű lakások esetén – 6%-kal – mérséklődtek, míg a panelek piacán 14%-os drágulás érvényesült éves összevetésben – sorolja az Ingatlannet.hu

Az ingatlanok átlagárainak alakulása 2016 április és 2017 április között
Az ingatlanok átlagárainak alakulása 2016 április és 2017 április között

Idén bővül az újlakások szegmense

A 2016-os adatok alapján a forgalom meghaladta a 131 ezret, melynek döntő többsége a használt lakások szegmensére vonatkozott. Az új építésűek ugyan kis százalékban voltak jelen az adásvételek között, de az előző évekhez képest 67%-kal nagyobb számban képviselték magukat a piacon. 2016-ban 5200 lakás épült értékesítési céllal, ez azonban még mindig jelentősen elmarad a válság előtti szinttől, az igazi bővülésre idén, illetve jövőre lehet számítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.