- hirdetés -

A kiváló eredménylistával bíró sportoló az Orosházi Toldi SE színeiben hozza a jobbnál jobb eredményeket, melyhez tudja, hogy a címben jelzett akarat, kitartás és szorgalom elengedhetetlen. Kemény dolgozik, hiszen céljai közt szerepel a felnőtt világbajnoki cím is.

A napokban Kaunasban rendezett Ifjúsági, Junior Felnőtt és Masters Fekvenyomó Világbajnokságon a juniorok közt +84 kg-ban lett világbajnok az Orosházi Toldi SE sportolója, Lovas Mónika, de van összetett Európa-bajnoki címe és Európa-kupa győzelme is, számtalan magyar bajnoki és diákolimpiai cím mellett.

Lovas Mónika 1994-ben született Békéscsabán. Az Erzsébethelyi Általános Iskolába járt, alsó tagozatosként elsőnek a kézilabdát találta meg, és sportolt is egészen hetedikes koráig, mint beállós. Itt egy év szünet következett. Elsős volt a Vásárhelyi Pál Szakközépiskolában, amikor újra egymásra találtak a sporttal, de ezúttal már ez volt az igazi.

Lovas Mónika - bizonyára sokat hallunk még róla (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Lovas Mónika – bizonyára sokat hallunk még róla (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A testvérem baráti körébe tartozó Szabó Ági irányította a figyelmemet erre a sportágra. Azt mondta, nagyon jó alkattal rendelkezem az erőemeléshez. Levitt a terembe és azt kérte, nyomjam ki az üres súlyzórudat. Ekkor még csak fekvenyomásban gondolkoztam, az erőemelés később jött. A diákolimpián figyelt fel rám Musztafa Imre is, majd 2012-ben kezdtem az erőemeléssel komolyan foglalkozni, ekkor igazoltam az Orosházi Toldi SE-be – eleveníti fel a  kezdeteket a világbajnok.

Tizenhat tonna…

Nem fekete szén, hanem kb. ennyi súlyt mozgat meg Mónika hetente. A családi vállalkozásban dolgozik Békéscsabán, ahonnan az állandó átjárás költséges és fárasztó lett volna, ezért a megyeszékhelyen oldották meg a mindennapi edzést Szabó Ágnes felnőtt világbajnok irányításával. Világversenyek előtt eljönnek Orosházára és a Toldi termében „lenyomnak” egy komplett versenyimitációt, így „Imre bácsi” is képet kap sportolója felkészültségi szintjéről.

– Azt mondják, jó versenyzőtípus vagyok, mert a megmérettetéseken is tudok annyit, vagy többet, mint edzésen, és nem nagyon vagyok izgulós. Kell is ez, mert szeretnék edzőmhöz, barátnőmhöz hasonlóan felnőtt világbajnokságot is nyerni. A kaunasi 162,5 kg viszonylag könnyen jött, így nagyon remélem, hogy van még bennem egy pár kiló, de ahhoz még sok „csirkemell-kóla” és sok-sok edzés kell – avat be távolabbi céljaiba az ifjú világbajnok.

Lovas Mónika, ha szabad ezt mondani, tiszteletbeli orosházi. Azt mondja, Békéscsabán és Orosházán egyaránt otthon van, de amíg a felnőtt vébé-cím is meglesz, sokszor hallhatjuk különböző eredményhirdetésein: első és aranyérmes Lovas Mónika, Orosháza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.