- hirdetés -

Az emlőrákszűrés fontosságát hirdette a Szűrések délutánja pénteken az Orosházi Kórházban, viszont számos egyéb szűrővizsgálatra is lehetőségük volt az érdeklődőknek. 

Kezedben a sorsod! – állt azon a plakáton, mely a Szűrések délutánját hirdette. A kezdeményezés alapgondolata, hogy a 2001 óta tartó Népegészségügyi Program keretében a nők emlőszűrésre és méhnyakszűrésre kapnak meghatározott időnként meghívólevelet.

Prevenció összefogással

Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó, méhnyakszűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba tartozó nők kapnak névre szóló meghívást. Az Orosházi Kórházban szervezett Szűrések délutánja keretében 150 meghívót küldtek ki mammográfiás szűrővizsgálatra a már említett korosztályú nők számára.

A Szűrések délutánja középpontjában az emlőszűrés állt, de számos szűrővizsgálatra várták még az érdeklődőket (Fotó: Rosta Tibor)
A Szűrések délutánja középpontjában az emlőszűrés állt, de számos szűrővizsgálatra várták még az érdeklődőket (Fotó: Rosta Tibor)

– Az emlőrák minden nőt veszélyeztethet, és 45 éves kor felett sajnos egyre többen fedezik fel magukon a tüneteket. Viszont az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható – erre hívja fel a figyelmet ez a délután is – tájékoztatott Greksza Lászlóné, az Orosházi Kórház ápolási igazgatója.

Érsebészeti szűrésre is volt (Fotó: Rosta Tibor)
Érsebészeti szűrésre is volt (Fotó: Rosta Tibor)

Nem véletlenül esett a választás a péntek délutánra sem, hisz ilyenkor többeknek hamarabb véget ér a munkaideje, jön a hétvége, nem kell sietni kapkodni, készülni a másnapra. De gondoltak azokra is, akiknek késő délután, vagy kora este ért véget a munkaideje, hisz este 8 óráig tartottak a szűrővizsgálatok.

Mint megtudtuk, tavaly az emlőszűrésre meghívást kapott nők 40 százaléka élt a lehetőséggel, ez országos viszonylatban is jónak mondható, a szervezők azonban bíznak abban, hogy idén még jobb lesz a megjelentek aránya. Többségében a közép-, illetve idősebb korosztály az, akik élnek a lehetőséggel és részt vesznek a szűrővizsgálatokon.

A kezdeményezéshez az Orosházi Kórház szakemberei mellett a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is csatlakoztak. Így az emlőszűrés mellett nőgyógyászati, bőrgyógyászati, érsebészeti szűrés, vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, testzsír-, testtömegindex mérés-, és életmód tanácsadás is várta az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.