- hirdetés -

Egy fejlődő, nyugodt és biztonságos városban tudta első integrált faluját megnyitni a magyarországi SOS Gyermekfalvak, mondja az orosházi terület igazgatója. Ezért minél többet szeretnének hozzátenni Orosháza életéhez, és a legfontosabb, hogy életrevaló gyermekeket neveljenek.

Az SOS Gyermekfalvak 2015 nyarán átszervezte battonyai gyermekfaluját, tíz család költözött Orosházára. Míg Battonyán zártabb közösségben, a település szélén, egymás mellett lévő házakban éltek a családok, addig a gyerekek Orosházán a városban szétszórtan, nem SOS családok szomszédságában nevelkedhetnek.

Farkas Attila az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa orosházi területének igazgatója elmondta, az eltelt időszakban nagyon jó tapasztalataik vannak a városban. Hálásak, hogy egy befogadó közösség tagjaivá válhatnak.

– Egy közösség részének lenni nem statikus állapot, ezért mindig dolgozni kell, hiszen az a lényeg, hogy jól érezzék magukat a gyermekfalu lakói és a környezet is. Keressük az útját, hogy miket tudunk még tenni, annak érdekében, hogy jobban beilleszkedjünk – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette: ezt a munkát még azelőtt elkezdték mielőtt átköltöztek volna Battonyáról. Számos programban részt vettek, mint az Alma a fájától, de élő könyvtárat is szerveztek Orosháza polgárainak.

Akár a szomszéd is rengeteget segíthet

Jelenleg azon munkálkodnak, hogy a helyi intézményekkel kialakult jó kapcsolatokat tovább mélyítsék. Emellett fontosnak tartják, hogy továbbfejlesszék családmegerősítő programjukat, de egyéb közösségi terveken is gondolkodnak.

– Ha segítjük az itt élő nehéz sorsú gyermekeket, ők is sokat adhatnak a társadalomnak. Ezt azonban egyedül nem tudjuk megvalósítani, szükségünk van a város és az itteni szociális szereplők, de akár a szomszédok támogatására is. A gyermekfalu maga is hozzáteszi a saját részét a munkához: családmegerősítő programot is működtetünk Orosházán és Battonyán azoknak a családoknak, akiket az a veszély fenyeget, hogy elvehetik tőlük gyerekeiket, de kis segítséggel talpra állhatnak – hangsúlyozta Farkas Attila.

A város mindenben segítséget nyújt a gyermekfalunak, hiszen kiemelt célként kezelik, hogy Orosháza szociális szolgáltatásai a legmagasabb szinten működjenek.

– Bízom abban, hogy az ide költöztetett nehéz sorsú gyermekek Orosházát méltó helynek találják ahhoz, hogy a saját otthonuknak érezzék, és a jövőben, felnőttként is itt találják meg számításukat – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

Nevelőszülőket keresnek

Megtudtuk, az elmúlt időszakban 16 új gyerek érkezett az orosházi gyermekfaluba, így 59 főről gondoskodnak a nevelőszülői családokban. Az igazgató elmondta, hogy jelenleg is keresnek külső nevelőszülőket, akik saját háztartásban is tudnak majd gondozni gyermekeket, illetve olyan helyettesítő nevelőszülőket és segítőket, akik támogatják az ő munkájukat.

Az elmúlt héten szakmai fórumot tartottak a Petőfi Művelődési Központban, melyet most tartott először Orosházán az alapítvány. Az egésznapos eseményen számot vetettek az elmúlt időszakról és találkozhattak a helyi szakemberekkel, velük közösen gondolkodva néztek új kihívások és fejlesztési lehetőségek elé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.