- hirdetés -

A városalapítási ünnepségsorozat egyik eseményeként nagyszabású kiállítás nyílt a Városi Képtárban Kerti Károly és tanítványai műveiből. A tárlatot a Nagy Gyula Területi Múzeum rendezte.

A múzeumigazgató, Rózsa Zoltán szavaiból  kiderül, abban hogy épp Kerti Károlyra esett a választás, nagy szerepet játszanak az évfordulók. – A városalapítás 273. évfordulóján 2017-et írunk. Kerti Károllyal kapcsolatban idén több évforduló is adja magát. Éppen száz évvel ezelőtt, 1917-ben született, 1947-től 1957-ig alkotott Orosházán. Városunk sok nagy művészt adott a magyar kultúrának és közülük ő az egyik legjelentősebb. E miatt és a két évforduló okán esett rá és tanítványaira a választás.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
A múlt században alkotó Kerti Károlyt a legjobbak között tartották számon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kiállítást Wehner Tibor, a neves művészettörténész nyitotta meg. Természetesen az ő véleményére is kíváncsiak voltunk a sokoldalú festő, grafikus munkásságának megítélésével kapcsolatban.

Jók között az egyik legjobb…

– A XX. századi magyar művészet és ezen belül a grafika nagyon gazdag, ez különösen igaz a II. világháború utáni évtizedekre, amikor a magyar grafika, a rajz, a virágkorát élte. Rendkívül sok mester dolgozott ekkor, akik nagyon magas színvonalon, különböző látásmóddal, különböző stílusokat képviselve építették fel életművüket. Ezek sorában a legjobbak közé sorolható Kerti Károly munkássága. Orosházi éveiben elsősorban még festőként működött, de már ekkor is sokat rajzolt. Az ötvenes évek végén a hatvanas években teljesedett ki munkássága, mely nem csak a művek létrehozására korlátozódott, de tudását, tapasztalatait mindig igyekezett továbbadni – emelte  ki Wehner Tibor.

A megnyitón az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola gitár kvartettje muzsikája után Wehner Tibor művészettörténész méltatta Kerti Károly munkásságát, nem megfeledkezve az azóta ugyancsak nagy művészekké és mesterekké fejlődött orosházi és tatai tanítványokról sem.

A Kerti Károly és tanítványai műveiből álló tárlatot a Városi Képtárban június 15-ig tekinthetik meg a festészet, a grafika szerelmesei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.