- hirdetés -

Fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit az Orosházi Kórház. E jeles évforduló alkalmából pénteken jubileumi programsorozatot tartottak az intézményben és jelentették be, hogy az Orosházi Kórház felveszi dr. László Elek nevét.

Az ünnepségsorozat péntek reggel a kórház aulájában fotókiállítással vette kezdetét. A múlt mellett a jelen is helyet kapott a paravánokon, a tárlaton látható képek jól szemléltetik hogyan változott az épületegyüttes az évtizedek alatt, fejlődött a gyógyító munka.

Tisztelgés a város első tudós orvosának emléke előtt

A jubileumi programsorozat délelőtt szakdolgozói konferenciával folytatódott. – Intézményünk a város első tudós orvosának, dr. László Elek emléke előtt tiszteleg a mai napon, viszont ma nemcsak a kórház jubileumát ünnepeljük, hanem önöket is, akik a múltban és a jelenben is az Orosházi Kórház kollektívájához tartoztak és tartoznak ma is – emelte ki dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója. A konferencia keretében két elismerést is átnyújtottak, a Magyar Ápolási Egyesület ezüstkitűzőit vehette át Istvánné Kiss Andrea gyermekápoló és Gálné Bihercz Éva esetmenedzser.

1873-ban Orosházán súlyos kolerajárvány dúlt, amely 894 orosházi lakos halálát okozta. László Elek fiatal orvosként élte át a tragédiát. Ekkor fogalmazta meg legfontosabb életcélját, a kórház, menház, járványkórház létesítését. Munkássága alatt tanulmányt írt Orosháza közegészségügyi helyzetéről, melynek hatására 1892-ben járványkórház épült az akkori községben. 1902-re elkészült egy új menház is, bár elkészült egy új kórház tervrajza, az I. világháború és az infláció gátat vetett a további fejlődésnek. 1950-ben nyílt meg a Szülőotthon a mai Könd és Huba utca sarkán, a menházban pedig két alapszakmás kórház alakult 1952-ben. A belgyógyászat, a sebészet és a szülészeti osztály hamarosan egyesült és létrejött 1958-ban a volt Varga villában a Tüdőosztály is. 1962- re az akkori egészségügyi miniszter letehette az új 400 ágyas kórház alapkövét.

Az ünnepségsorozat emléktáblaavatással folytatódott, melyen részt vett többek között dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, dr. Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke, Simonka György a térség országgyűlési képviselője, Dávid Zoltán polgármester, és dr. Lénárt Endre a GYEMSZI Dél-Alföldi Területi Igazgatóságának vezetője.

kkkkk
Az emléktábla-avató ünnepi pillanatai (Fotó: Rosta Tibor)

– Az orosházi kórház az 1967. április 30-i átadása után 27 település 150 ezer lakosának nyújtott ellátási kötelezettséget. Elkészült a gyógyszertár, a kiszolgáló egységek, mosoda, konyha, műhelyek, amelyek a mai napig is üzemelnek. A szakrendelő intézet 1984-ben épült fel. 2015-ben egy TIOP pályázatnak köszönhetően új Technológiai Tömbbel bővült a kórház, amely diagnosztikai egységek, sterilizáló mellett egy minden igényt kielégítő központi műtőblokkot is kapott. Az alapszakmás kórházból mára egy modern, európai színvonalú ellátó intézet született – emlékezett beszédében dr. Duray Gergő főigazgató. Hozzátette, az orosházi kórház létrejöttében, működésében és mindennapjaiban is nagy szerepet játszott a város mindenkori vezetése. Bár 2012-ben fenntartóváltás történt, a kórház vezetése mindig számíthat a város képviselő-testületének segítségére.

– A kórház vezetésének régi vágya, hogy tisztelegjen az első tudós orosházi orvos, dr. László Elek emléke előtt. Ezért úgy döntöttünk, hogy e neves évfordulón jelentjük be, hogy az Orosházi Kórház felveszi dr. László Elek nevét – mondta dr. Duray Gergő.

– Ötven év nagyon nagy idő, még egy kórház életében is. A kezdeti községi járványkórházból ma már egy, szinte a kor minden követelményének megfelelő kórház épült. Az igények növekedését mutatja a kórház fejlődése is –  ezt már dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója osztotta meg a jelenlévőkkel, hozzátéve, az igények pedig nagyon nőnek, az utóbbi időszakban történtek is nagy beruházások. – A fenntartó nevében elmondhatom, továbbra is támogatni fogunk minden olyan törekvést, lépést, amely segíti a jobb, minőségi betegellátást. Az önkormányzattal továbbra is szeretnénk fenntartani a szoros együttműködést – tette hozzá.

– Örülök akkor, amikor egy kórház egy nevet vesz fel, mert a név, az mindig kötelez, sokkal jobban kötelez, mint egy általánosan elnevezett kórház, hiszen a névadó örökségét kívánjuk továbbvinni – hangsúlyozta dr. Németh László.

Dávid Zoltán polgármester beszédében szólt arról, hogy fél évszázada fordulhatnak az intézményhez az orosháziak, és a környékbeliek segítségéért, ellátásért. – Rengeteg minden történt az eltelt évtizedek alatt. Sorsok, történetek, előrelépések, szakmai sikerek és olykor személyes tragédiák helyszíne ez az intézmény. Fennállása óta nagyon sok minden változott. Egyvalami azonban töretlenül végigkísérte az intézmény életét. Mégpedig az, hogy az itt dolgozók arra tették fel az életüket, hogy a betegeket elhivatottan, tudásuk legjavát adva segítsék a gyógyulásban – emelte ki a városvezető.

Mostantól a kórház aulájában hirdeti az elmúlt ötven esztendőt emlékét és tekint a jövőbe (Fotó: Rosta Tibor)
Mostantól a kórház aulájában emléktábla hirdeti az elmúlt ötven esztendőt emlékét és tekint a jövőbe (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, a nagy múltú Orosházi Kórház működőképességének megőrzése, valamint fejlesztése mindig is szívügye volt Orosháza város vezetésének. Ugyan az intézmény már nem önkormányzati fenntartású, hanem állami irányítás alatt áll, de a város továbbra is figyel a kórházra, együttműködik annak vezetésével, és lehetőségeikhez mérten támogatják működését.

A beszédeket követően átadták az emléktáblát, mely mostantól a kórház aulájában hirdeti az elmúlt ötven esztendőt emlékét és tekint a jövőbe.

Legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát

Az emléktábla-avató után egy másik helyszínen emlékünnepséggel folytatódott a programsorozat. – Az Orosházi Kórház fejlődéséhez sokan hozzájárultak. Sok munkatársunk a kezdetektől segíti a betegellátást, mások nyugdíjazásukig hűek maradtak az egészségügyhöz. Többen nem lehetnek már közöttünk. Emlékük, munkásságuk, tanításuk, hivatástudatuk azonban elkíséri a mai fiatal generációt a gyakran nehézségekkel teli, rögös úton. Mert hivatás ez, nem csak szakma – hangsúlyozta beszédében dr. Duray Gergő főigazgató. Kiemelte, e jeles évforduló alkalom arra is, hogy egy emlékplakettel köszönetet mondjunk azoknak a kórházi dolgozóknak, akik a kezdetektől intézményünkben dolgoznak vagy dolgoztak és legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát. Elismerésünket és hálánkat fejezzük ki munkásságukért, tanításukért, gyógyító munkájukért – hangsúlyozta.

A kórház vezetésének régi vágya, hogy tisztelegjen az első tudós orosházi orvos, dr. László Elek emléke előtt (Fotó: Rosta Tibor)
A kórház vezetésének régi vágya, hogy tisztelegjen az első tudós orosházi orvos, dr. László Elek emléke előtt (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szólt arról, hogy amikor ma bejárták az intézményt, látták azt a fejlődést, ami az Orosházi Kórházban történt az elmúlt öt évtizedben. – Ám hiába van tégla, fal, gép – önmagában semmit sem ér, ha nincs benne az a lélek, az a gyógyító erő, az a szaktudás, amit önök képviselnek és képviseltek az elmúlt ötven esztendőben is. Lelket vitt a falak, a gépek közé, ezzel adva vissza sokak számára az egészséget. Hozzátette, példaértékű az intézménynek az önkormányzattal való együttműködése, és ennek köszönhető az is, hogy az intézmény időről időre fel tud mutatni olyan újat, ami tényleg a jövőbe mutat és meghatározza a töretlen fejlődést.

Dr. Felek Csanád szülész-nőgyógyász főorvos a kórház elmúlt ötven évének legfontosabb állomásairól szólt előadásában, majd dr. Duray Gergő, dr. Németh László, dr. Mészáros János és Dávid Zoltán emlékplakettet adott át azoknak, akik az intézményben dolgoznak vagy dolgoztak és legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát.

A jubileumi ünnepségsorozat szombaton a kórház udvarán családi nappal folytatódik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.