- hirdetés -

Ott kellett hagynia a kajak-kenu válogatott spanyolországi edzőtáborát az orosháziak kiváló kajakosának, Homonnai Lucának. Sérülése miatt most úgy tűnik, idén már nem versenyezhet, helyette nyelvet tanul és mindent megtesz a mielőbbi visszatérésért.

Ötszörös ifjúsági világbajnokunk az idén még komolyabban szerette volna letenni a névjegyét a felnőttek mezőnyében, ahol már egy vb-ezüstöt megszerzett. Ezúttal egyéniben 200 és 500 méteren szeretett volna kvalifikálni a felnőtt világbajnokságra. Egy több, mint kellemetlen sérülés miatt azonban erre sajnos várnia kell, pedig minden jól indult.

Homonnai Luca kényszerű pihenőn (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Homonnai Luca kényszerű pihenőn (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Sokat dolgoztam, nagyon jól sikerült a téli felkészülésem. Talán még soha nem voltam ilyen jó állapotban fizikailag és mentálisan egyaránt. Teljesen reális terv volt részemről, hogy az idei kvalifikációs versenyeken ott legyek, és megszerezzem az indulási jogot a világbajnokságra. Egész eddigi pályafutásom minden edzésén, minden versenyén erre készültem, emiatt húztam a lapátot – kezdi a beszélgetést Luca.

Zsibbadástól a kifordult lapockáig

A spanyolországi válogatott edzőtáborba indulás előtt jelentkeztek a panaszok. Először csak reggelre elzsibbadt a fél oldala. Ezt egy masszázs még rendbe tette, de aztán folytatódott a dolog.

– Elutaztam a többiekkel Spanyolországba, de amikor evezésre került a sor, éreztem, hogy baj van. Nem haladtam úgy, ahogy kellett volna és borzalmasan fájt a hátam. Megvizsgált a válogatott orvosa, de segítségét ajánlotta a spanyol válogatott masszőre is. Végül mégis csak haza kellett utaznom. Egyik orvosi vizsgálat a másik után, végül Székesfehérvárott kötöttem ki egy specialistánál (a veszprémi kézilabdázót, Palmarsont is ő kezelte). Itt az MRI és egyéb vizsgálatok után kiderült, hogy a bajt egy idegpálya sérülése okozza, mely a lapockát tartó izmok működéséért felel. Ekkor már tudtam, hogy ez hosszadalmas lesz – mondja szomorúan az ötszörös világbajnok.

Gyógyszer, injekciók, nyelvtanfolyam

Az első hetekben Luca nagyon maga alatt volt, de a profi mentalitás, amely eddig is jellemezte pályáját, most is segített felül kerekedni. Ha nem evezhet, akkor edzi a lábát, fut, kondizik, amit tud és amit lehet. Szedi a gyógyszereket, jár a kezelésekre, injekciókra.

– Edzőmmel, Csipes Ferenccel megbeszéltük a helyzetet, nagyon rendes volt, nyugtatott, vigasztalt. Abban maradtunk, hogy amint lehet újra elkezdhetem a munkát, addig gyógyuljak. Elhatároztam, hogy hasznossá teszem ezt a kényszerű kiesést és beiratkoztam intenzív nyelvtanfolyamra. Spanyolul és angolul tanulok, miközben mindent megteszek a mielőbbi visszatérés érdekében – emeli ki Luca.

Az utolsó mondatoknál már egy pici mosolyfélét is lehet látni az arcán és ez reményt kelthet szurkolóiban, hogy hallhatjuk még felnőtt vb-n Homonnai Luca tiszteletére felcsendülni a magyar Himnuszt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.