- hirdetés -

A tavasz érkeztével szinte egy időben köszöntött be idén a pollenszezon. A helyzetet rontja, hogy a hideg tél miatt több növény egyszerre indult virágzásnak, ami felerősítheti az allergiások tüneteit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat néhány napja tette közzé, hogy az elkövetkező időszakban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a tüneteket okozó közepes tartományban alakul. Az Alföld déli részén azonban elérheti a magas szintet is.

Vannak, akik novemberig szenvednek

Az allergiások ezt közlemény nélkül érezhették, az eldugult orr, a tüsszögés, a viszkető szemek egyértelművé tették számukra a virágzás kezdetét.
– Ezeknek a növényeknek a pollenje megközelítőleg március végéig marad a levegőben, de ezt követően sem lélegezhetünk fel, mert onnantól már indul a fűfélék szezonja, amely a parlagfűben csúcsosodik ki ősszel– tájékoztatott Dr. Keszthelyi Beáta, az Orosházi Kórház fül-orr-gégszeti osztályának vezetője.

Jön a melegedés, kezdődik a pollenszezon - az allergiások bánatára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A mogyoró barkája erősen allergén, a napokban már sokaknál okoz tüneteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A részlegen, mint mondta, hamarosan megjelennek az első, főként a mogyoró virágporára allergiás betegek. Sokan makacs megfázásnak vélik a problémájukat és náluk szembesülnek azzal, hogy valójában pollenérzékenyek.
– Azért jó tudni, mire allergiás a beteg, mert az időszakos kezelést jobb elkezdeni legalább két héttel az allergén megjelenése előtt, a gyógyszereknek ugyanis kell bizonyos hatóidő. A készítmények lényege, hogy megkötik a sejtfelszínen lévő területeket, így a pollen nem tud hozzájuk kapcsolódni – fejtette ki.

Az autógumi a legújabb veszélyforrás

Ha ezzel elkésnek, akkor már csak futnak a betegség után, amelyből egyre több van. Évente 2-4 százalékkal gyarapszik az allergiások száma. Az főorvos szerint ez nagymértékben a környezeti ártalmak következménye.

– Ne felejtsük el, hogy nagyon sok vegyszert használunk, amelyek nem várt reakciókat válthatnak ki a szervezetből. A legújabb allergén például, ami még köztudatba sem nagyon került, de itt az osztályon már jelentkezik, az autógumi. A használat következtében, menet közben leváló finom szemcsék a levegőbe kerülve egyre nagyobb mértékben okoznak allergiás tüneteket.

Emellett azokban a családokban, ahol például több az asztmás, a születendő gyerekek között is több lesz, ördögi kör – hangsúlyozta hozzátéve, hogy a nem múló tünetekkel mielőbb forduljunk orvoshoz, ne másfél-két éves orrspray használat után keressük fel őket. Akkorra ugyanis ezek hatóanyaga miatt nem csak elvékonyodik a nyálkahártya, de krónikus gyulladás is kialakul benne.

Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)
Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)

Megelőzésként az egyik legjobb taktika, elkerülni az allergént. A poratkára érzékenyeknek például gyakori takarítást és olyan porszívót javasol a főorvos, amelyik megfelelő szűrőkkel rendelkezik. A virágporra allergiások jobban teszik, ha nem visznek tavaszi növényeket a lakásba.

Amikor pedig hiába a taktika, olyankor segítenek a különböző antihisztamin tartalmú gyógyszerek és orrsprayk, súlyosabb esetben pedig szteroidos készítményeket kap a beteg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.