- hirdetés -

A vesebetegség és elhízás, egészséges életmóddal az egészséges vesékért – ezzel a mottóval hirdette meg idén az Orosházi Kórház vese világnapi rendezvényét. Előadások és szűrővizsgálatok várták az érdeklődőket március 9-én a rendelőintézet harmadik emeletén.

Az Orosházi Kórház már nem először rendezi meg a vese világnapjához kapcsolódó rendezvényét, melyet mindig nagy érdeklődés övez. – A vese betegségei nagyon alattomosak, gyakran csak akkor derül ki a baj, amikor már végstádiumú veseelégtelenséget diagnosztizálnak. Hogy ez ne következhessen be, erre szeretnék a betegek figyelmét felhívni. Fontos, hogy 1-2 évente történjen vesefunkció és vizeletvizsgálat, és a vesebetegséghez vezető problémákat tárják fel: elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás – emelte ki dr. Seres Zsuzsanna belgyógyász, nephrológus főorvos.

Minden tizedik ember érintett

Elmondta, elsősorban a fájdalom az, ami orvoshoz viszi az embereket, viszont a vese megbetegedésénél előfordulhat, hogy semmiféle tünetet nem okoz – ezért is kell nagyobb figyelmet fordítani rá. – Sajnos gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknél, miután felkeresték az orvost, rögtön dialíziskezelést kell elkezdeni. És miután kérdezgetjük, elmondják, különösebb panaszuk a kicsit fokozódó gyengeségen kívül nem volt.

hhh
Ingyenes szűrések és előadások is várták az érdeklődőket (Fotó: Rosta Tibor)

A főorvosnő kiemelte, mai rohanó világunkban hajlamosabbak vagyunk elfelejtkezni a folyadékfogyasztásról is, pedig sokat teszünk egészségünkért és vesénkért is, ha naponta 2-2,5 liter folyadékot fogyasztunk.

A rendezvény keretében vérnyomás, vércukor, testzsír, vizeletvizsgálat mellett diétás tanácsadásra, EKG-ra, valamint boka-kar indexre is lehetőség volt. Az ingyenes szűrések mellett a vesebetegségekkel és egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat is hallhattak az érdeklődők.


Magyarországon minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, az évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialízis-kezelésre szorul. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet arra, a vesének központi szerepe van általános egészségünk szempontjából, továbbá, hogy világszerte csökkenjen a vesebetegségek és szövődményeik gyakorisága, súlyossága.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.