- hirdetés -

Ezúttal a Miskolci Kézműves Kupán, amelyet 15. alkalommal rendezett meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kozmetikusoknak, műköröm-építőknek és fodrászoknak. A meghívásos, nemzetközi megmérettetésen Rácz Norbert két első helyet, gyűjtött be: felnőtt férfi full fashion look és felnőtt férfi klasszikus szárításban is első lett. Emellett egy rangos különdíjat is neki ítéltek.

Amikor Norbi elutazik egy versenyre, már szinte menetrendszerűen szállítja a jobbnál jobb eredményeket. Egy évvel ezelőtt négy dobogós helyezéssel tért haza Miskolcról, részben ez motiválta abban, hogy milyen kategóriákban nevezzen az idei kupára.
– Ugyanitt 2016-ban megnyertem a felnőtt férfi full fashiont és úgy éreztem, hogy meg kell védenem a címet. A klasszikus szárítás pedig úgy jött, hogy tavaly magyar bajnok lettem belőle, Miskolcon viszont „csak” bronzérmet sikerült szereznem. Doppingolt, hogy bizonyítsak – indokolta választását.

Tökéletes festés, tükörsima frizura

Mint mondta, nem volt egyszerű dolga, mert rendkívül tehetséges és szakmailag felkészült ellenfelekkel kellett összemérnie a tudását, de vallja, hogy a sok munka és tanulás mindig meghozza a gyümölcsét. Nála ez most közel három hónapot jelentett, január közepén kezdte a felkészülést, a végső forma azonban így is csak a verseny napjára született meg.
– A legnagyobb kihívás a full fashion festés volt. Nagyon fontos az összhang a modell ruhája és a hajszín között, és hiába van meg a szín még csak képzeletben, nekem a versenyen olyanra kell festenem, amilyennek a ruhával elképzeltem. Egy tökéletes hajvágást is elronthat a festés – ecseteli és hozzáteszi, a klasszikus szárítást pedig az időhiány nehezíti. A versenykiírás szerint 15 percük van, hogy egy hátra vizezett hajból letisztult, tükörsima frizurát szárítsanak.

Norbi testvérével Zsolttal és a másik "modellel" a verseny után (Fotó: család)
Norbi testvérével, Zsolttal és a másik „modellel” a verseny után (Fotó: család)

Norbinak sikerült, olyannyira, hogy teljesítményéért megkapta a különdíjat is: egy arany ollót és a Lapis Imre vándorserleget. Mindkettőt hatalmas megtiszteltetésnek érzi, utóbbit pedig jövőre is szeretné megtartani.

– Ezt monoton gyakorlással lehet elérni. Lemosni, beszárítani, lemosni, beszárítani napi tízszer, hússzor és még így is kevés az idő. Főleg szakmai segítő nélkül. Én szinte egyedül gyakoroltam, nagyritkán fordult elő, hogy Kovács Rohoska Ádám mesterfodrász, aki csorvási származású, hazautazott a családjához és szánt rám önzetlenül fél napot

– beszél a felkészülésről és arról is, hogy mennyire fontos a felhasznált anyagok és eszközök minősége. Ha például rossz a lakk vagy a kefe, akkor már nem ugyanaz a végeredmény.

A helyszínen változtatott

Emellett persze ott van az a bizonyos tehetség faktor. A full fashion look a verseny előtti napra állt össze, a szárításon azonban „a kevesebb néha több” elv alapján végül ott a helyszínen, élesben egyszerűsített Norbi, aki elsősorban testvérének és modelljének, Rácz Zsoltnak, valamint párjának köszöni a segítséget és a kitartást, de hálás az őt kísérő, biztató csapatnak is.

A továbbiakban a vásárhelyi rendezésű, májusi Magyar Bajnokságra koncentrál, mert ahogyan tavaly, úgy idén is szeretné megvédeni bajnoki címét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.