- hirdetés -

A társfüggőségről tartott előadást Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum február 28-án tartott kerekasztal megbeszélésén.

Az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum koordinációs pályázati programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 900 ezer forint támogatásban részesítette. Ebből a forrásból „A modern kor szenvedélyei” címmel három alkalommal szakmai kerekasztal megbeszélést szerveznek, a drogproblémák kezelésében érintett szervezetek számára.

Az első beszélgetést február 28-án tartották a Városháza nagytermében, melyen Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus a társfüggőségről (kodependencia) tartott előadást.

A szakember szólt a társfüggőség okairól, tüneteiről, az ahhoz kapcsolódó pszichológiai elméletekről. Külön kitért az emberi játszmák, és a korai kötődési zavarok szerepére a kodependencia kialakulásában és fennmaradásában.

Beszélni kell róla, mert régóta létező pszichés jelenség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Beszélni kell róla, mert régóta létező pszichés jelenség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Kevésbé beszélünk a társfüggőségről, mint pl. az alkohol vagy a drogfüggőségről, pedig nagyon gyakori jelenség, régóta ismert pszichológia fogalom, mégsem hívják fel eléggé a figyelmet sem a szakembereknek, sem a hétköznapi embereknek.  Pedig fontos az időbeni felismerés, hisz súlyos következményei lehetnek, a személyiségszerkezet, a személyiségfejlődés zavart szenvedhet, ami később komoly pszichés problémákhoz, akár súlyos depresszióhoz vagy öngyilkossághoz is vezethet – emelte ki Pesics Zsuzsanna.

Hozzátette: általában a nők érintettebbek, komoly társfüggőséget kamaszkorban, késői kamaszkorban és felnőttkorban diagnosztizálnak. Sok szakember pedig nem is társfüggőségről, hanem szeretetfüggőségről beszél.

Gyógyításával kapcsolatban ellentétesek az elméleti megközelítések, vannak, akik azt mondják, kapcsolati kérdés, családterápiával jól kezelhető, vannak, akik azt mondják, hogy ez egy személyiségprobléma, csak szinten tartható, kezelhető, de nem gyógyítható. Az érintettek általában nem érzik súlyát annak, hogy társfüggők, természetesnek veszik a tüneteket, a környezetében élők a kísérő tüneteket veszik észre általában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.