- hirdetés -

Jelentősen megnövekedett a friss zöldség ára – ennek oka a szokatlanul hideg tél, mely nem csak a hazai termelőknek okozott gondot. A termés nagy része elfagyott Dél-Európában is, így feleannyi zöldség érkezik Magyarországra, mint ilyenkor szokott.

Csütörtök délelőtt a piacon járva valóban látható volt, hogy megcsappant a zöldséges standok száma a kinti részen, a csarnokban ezt nem tapasztaltuk. Gazdag zöldség- és gyümölcskínálat volt, azonban magas árakkal találkoztunk.

25-30 százalékos drágulás

Paradicsomot láttunk 800 forintos, de 1950 forintos kilogrammonkénti áron is, ez utóbb koktélparadicsom volt. A hazai paprika darabja 110 forint körül mozog, a kaliforniai paprika kilójáért 1200 forintot is elkérnek. A vöröshagyma kilogrammjáért 180 forintot, míg a fokhagymáért 2000 forintot kérnek. Az alma ára változó, de viszonylag megfizethető, kedvező áron juthatunk cékláért, a citrom ára is tűrhető, kilója 750 forint körül mozog, az ananász darabjáért 700 forintot kérnek.

A hideg tél a zöldség és gyümölcs drágulását eredményezte (Fotó: Rosta Tibor)
A hideg tél a zöldség és gyümölcs drágulását eredményezte (Fotó: Rosta Tibor)

Kocsis István a kinti részen árul, portékájának nagy része saját termesztés, ő is megerősítette, hogy 25-30 százalékkal drágult a zöldség a hideg tél miatt. Hallott olyan termelőről is, akinek több hektárnyi répája, gyökere fagyott el. – A tél senkinek sem kímélte a pénztárcáját, a fűtési költségek jelentősen megnövekedtek, kevesebb vevő és portéka volt. Nem emlékszem, hogy mostanában lett volna ilyen nehéz időszakunk – osztotta meg Kocsis István.

Hetente négyszer

Dalacsi Attiláné orosházi termelőnél az árak évek óta nem változnak, pedig nekik sem volt könnyű a mostani tél. Kelkáposztájuk elfagyott, nehéz volt kiteleltetni a fejes káposztát is, fűteni kellett rá. A legelső növényeket pedig 2-3 hét csúszással tudják majd szedni.  – A nagybani és a kispiac közötti áron adjuk a zöldségféléket, ezért kedvezőbbek. 3 éve árulunk kispiacokon, egyre kevesebb ember jár, érezhető a multik elszívó ereje. Többfélét kell termelnünk ahhoz, hogy lábon tudjunk maradni – emelte ki.

A becslések szerint húsvétig maradnak a mostani árak, néhány orosházi termelő szerint előfordulhat, hogy még annál tovább is eltarthat. Pedig egy felmérés alapján a magyarok átlagosan hetente négyszer vásárolnak friss zöldséget, gyümölcsöt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.