- hirdetés -

Újabb hárommal gazdagodott, így már 22 érték található az Orosházi Települési Értéktárban, a javaslatokat továbbra is várják.

Az orosházi Mécses-halom (felterjesztő: dr. Rákóczi Attila), dr. Hajdú Mihály szellemi munkássága (az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola javaslatában), az Árpád-kori Orosháza (felterjesztő: Rózsa Zoltán) – ez az a három érték, melyekkel február elején bővült az Orosházi Települési Értéktár.

A bizottság tevékenységéről, a helyi nemzeti értékek széles körű felkutatása érdekében végzett munkáról a Nagykárolyba kihelyezett képviselő-testületi ülésen hangzott el beszámoló. Kiderült: az Orosházi Települési Értéktárban jelenleg 22 helyi nemzeti érték található.

– A helyi értékeket tartalmazó gyűjteménnyel legfőbb célunk értékeink felmérése, dokumentálása, megőrzése, és lehetőségeink szerinti népszerűsítése. Az orosházi értéktárban helyet kapók közül választja ki a Békés Megyei Értéktár azokat, amelyeket beemel a megyei értékek közé, innen akár az országos értéktárba is eljuthatnak az orosházi értékek, a legkiválóbbak pedig a hungarikumok közé kerülhetnek – ismertette a többszörösen összetett, alulról építkező rendszert, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisát Horváth József, az Orosházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Az elmúlt félévben a már említett három érték felvételét kezdeményezték, valamennyit egyhangú szavazással el is fogadott a 2013 novemberében alakult Orosházi Települési Értéktár Bizottság, mely egyedi, megkülönböztetésre alkalmas, kiemelésre méltó értékeket gyűjt.

A lehetőség továbbra is az orosháziak kezében, várják a javaslatokat a helyi értéktárba nyolc területen: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.