- hirdetés -

Alig egy hét múlva rendezik meg a XI. Hagyományok Ízek Versenyét. A házi pálinkák versenyére mintegy 170 nevezés érkezett idén, szerdán már zsűrizték is a nedűket.

A verseny idén is nemzetközi jelleget ölt, hiszen Magyarország mellett a Vajdaság, Felvidék és Erdély is képviselteti magát italaival.
– Leginkább a klasszikus gyümölcsökből készült pálinkákkal indultak, mint a barack vagy a szőlő. Emellett igazi különlegességeket is kóstolhatunk, mint a naspolya, madárberkenye vagy a kökény – mondta Benkő Lajos az Orosházi Gazdakör alelnöke és egyben a pálinkazsűri elnöke.

Fontos volt az orr, de nem csak arra hagyatkozott a zsűri az értékeléskor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fontos volt az orr, de nem csak arra hagyatkozott a zsűri az értékeléskor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A pálinkákat öt szempont alapján bírálta el a négy, egyenként háromfős zsűri. Az értékelés során maximum 20 pontot járt egy-egy párlatnak, amelyek végül bronz, ezüst és arany besorolást kaphattak.

– A zsűrizés során figyelembe vesszük az illattisztaságot, illatkaraktert, íztisztaságot, ízkaraktert, illetve a benyomásokat a kóstolás után. Mindegyik tag e szempontok alapján ad egy pontszámot, majd ezek átlagából kapja meg a végső pontszámot a nedű – osztotta meg a zsűrizés menetét Benkő Lajos.

A füstölt kolbász és házi szalámi versenyre beküldött termékeket február 20-án, hétfőn bírálják el. Jövő szombaton, február 25-én a piactéren, az Előd utcán és a Petőfi Művelődési Központban egy igazi hagyományőrző forgatag várja az orosháziakat és a városunkba látogatókat. A szervezők ott hirdetik ki, hogy ki főzi a legfinomabb házi pálinkát, illetve fény derül arra is, hogy ki gyúrja a legfinomabb kolbászt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.