- hirdetés -

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg február 11-én Túrkevén a Kevi Böllértalálkozót. A megmérettetésről az orosházi Szilasi Horváth Tamás vezette csapat egy harmadik és egy különdíjjal, valamint a Mr. Böllér címmel tért haza.

Szilasi Horváth Tamás segítőivel, családjával és két barátjával vett részt a megmérettetésen. Ötféle terméket készítettek, kétfajta kolbászt; fehéret és hagyományosat, valamint háromféle hurkát; májas, tüdős, velős.

Ez utóbbiakkal lettek harmadikok, illetve megkapták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját, és elnyerték a Mr. Böllér címet is. A túrkevei böllérversenyen már kilencedik alkalommal neveztek, ahonnan az évek alatt számos dobogós helyezéssel tértek haza.

Szilasi Horváth Tamás (középen) és csapata (Fotó: család)
Szilasi Horváth Tamás (középen) és csapata a túrkevei böllértalálkozón (Fotó: család)

– A disznóvágás során mindenre ügyeltünk, a technikára, higiéniára és számított a gyorsaság is. Bár nem követelmény, de az ételek tálalásánál nagy hangsúlyt fektettünk a díszítésre, tettük ezt nemcsak a megjelenés, hanem a hagyományok ápolása miatt is. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, volt, aki az ízek művészei jelzővel illettek minket – mesélte Tamás, aki megosztotta azt is, hogy a fűszerezés egyrészt saját fejlesztése, másrészt édesapjától átvett. A velős hurka a család különlegessége, nem is nagyon hallottak arról, hogy más is készítene ilyet, a fehér kolbász pedig Tamás saját „találmánya”.

– Egyre nehezebb a verseny, hiszen évről évre magasabb a mérce, és a csapatok is lesnek el egymástól ötleteket és hozzáadják a magukét. Nem kis feladat elnyerni a zsűri tetszését. Jóleső érzés volt számukra, amikor többek is azt mondták, csak azért jönnek el a túrkevei találkozóra, hogy megkóstolják az általunk készített termékeket – emelte ki Tamás.

Hozzátette, a rendezvény a megmérettetés mellett alkalmat ad arra is, hogy új barátságok szülessenek, nagyon jó a hangulat, ahogyan az egy disznóvágáson megszokott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.