- hirdetés -

Sikeres évet zárt a Román Nemzetiségi Önkormányzat 2016-ban, véli Farkas Andrea elnök. Egyebek mellett részt vettek több gasztronómiai és kulturális rendezvényen szerte az országban és a határokon túl, szervezték az orosházi románság hagyományőrző eseményeit, bemutatták tradícióikat, együttműködési megállapodásokat kötöttek.

Megközelítőleg 40 fős, de nagyon összetartó közösség az, amely Orosházán a román nemzetiséget képviseli. A tavalyi évben a március 8-ai, Romániában is nagy hagyományokkal rendelkező nőnapi ünnepséggel léptek először a város elé. Ez alkalomból egy kitűzővel is meglepték a hölgyeket.

Áprilisban jelent meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz januárban benyújtott két pályázat eredménye, mindkettő nyert, összességében mintegy négyszázezer forintot.
– Az elsőn egy májusi, anyaországi, 15 fős tanulmányútra, a másodikon pedig egy decemberi, úgynevezett együtt kántálás zenés műsor megvalósítására – mondta el Farkas Andrea, az Orosházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A gyerekek is a felnőttekkel kéntáltak a román kulturális napon (Fotó: Takács Csaba)
A gyerekek is a felnőttekkel kéntáltak a román kulturális napon (Fotó: Takács Csaba)

A romániai utazás a kapcsolatok ápolását is szolgálta: múzeumokat látogatott a küldöttség, költőkkel, írókkal ismerkedtek, valamint találkoztak nagyváradi nemzettársaikkal.
– Nagyon jó a kapcsolatunk az anyaországi románokkal, azért is, mert néhányan közülünk odaátról érkeztek és családi kötődésük van – emelte ki hozzátéve, hogy más közös programjaik is vannak, például a kinti nemzetiségi fesztiválokat is rendszeresen látogatják. – De több alkalommal kaptunk 2016-ban meghívást itthoni megyei és országos román önkormányzatoktól gasztronómiai, kulturális rendezvényeken, versenyeken való részvételre – ismertette.

Együttműködési megállapodások

Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a gyulai országos fesztivál volt, amelyre 12 fővel utaztak és 20 kilós, egyben sült malacukkal a negyedik helyet szerezték meg. Szintén sikernek könyveli el, hogy két együttműködési megállapodást is tető alá hoztak tavaly, az egyiket a mezőkovácsházi, a másikat a lökösházi román nemzetiségi önkormányzattal.
– Ezekben lefektettük, mik a közös terveink, céljaink, amelyek között első helyen szerepel a kulturális és egyéb rendezvények szervezése – indokolta megegyezés létrejöttét Farkas Andrea.

Az összefogást nem csak Orosháza határain kívül keresik, az idei év egyik legfontosabb célkitűzése ugyanis, hogy a másik két nemzetiségi önkormányzattal közösen a város legyen a házigazdája a 2017-es nemzetiségi napnak.

Emellett a szokásos rendezvényeiken túl egy megyei, román nyelvtan és mesemondó versenyt is szeretnének megszervezni valamikor az ősz folyamán. A tervek között szerepel az is, hogy kapcsolatot alakítsanak ki egy anyaországi iskolával, amelynek keretében román nemzetiségű vagy hátrányos helyzetű gyerekek utazhatnának Romániába, onnan pedig hasonlóak Orosházára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.