- hirdetés -

Közös ünnepi képviselő-testületi ülés keretében készül a 25 évvel ezelőtt létrejött testvér-települési kötelék megerősítésére Orosháza és Nagykároly. A két város gyümölcsöző kapcsolatot ápol mind a kultúra, mind az oktatás, mind a civil szervezetek közös rendezvényeinek lebonyolítása terén.

Egy országhatár és megközelítőleg 220 kilométer választja el Orosházát az 1945 előtt Kispárizsnak is nevezett Nagykárolytól, mégis az elsők között született meg a testvérvárosi kapcsolat 1991-ben Károlyi Fülöp Béla kezdeményezésére.
– A polgármestert, aki akkor Pop Viorel volt, és az alpolgármestert kerestük meg, de Fülöp Béla addigra már előkészítette a találkozást. Megbeszéltük, hogy testvérvárosi kapcsolatot hozunk létre, amelynek erős talajt ad a több mint 250 éves, közös történelmi múlt – osztotta meg emlékeit az első lépésekről Németh Béla képviselő, Orosháza külkapcsolatainak ápolásáért felelős tanácsnok.

Képeslap a korabeli Nagykárolyról (Fotó: webvidék)
Képeslap a korabeli Nagykárolyról (Fotó: webvidék)

A szomszédos Nagymágocs 1722-től volt Károlyi birtok, egészen pontosan a család Nagykárolyi ágának uradalma, innen a kötődés.
– Először Klauzál Imre hozott létre itt mintagazdaságot, később pedig Szendrey Ignác, Szendrey Júlia édesapja, Petőfi Sándor apósa és a család már abban az időben sokszor bejárt Orosházára társadalmi életet élni – elevenítette fel a régmúltat.

A civilek a kapcsolat nyertesei

Elmondása szerint a testvérvárosi kapcsolatot sosem befolyásolta a politika, mindig attól függetlenül működött és elsősorban a civilek profitáltak belőle. A különböző közös rendezvények folytán a lakosság javarésze kapcsolatba kerülhetett egymással, számos orosházi kiállítás utazott Nagykárolyba, ahonnan szintén több tárlat érkezett az évek során. Kivétel nélkül mindegyik nagyszámú érdeklődőt vonzott.
– Emellett a mi diákjaink közül nagyon sokan jártak kint Nagykárolyban, különösen az evangélikus gimnáziumból, de más intézményekből is és a viszontlátogatások sem maradtak el soha. A képzőművészeknek szintén megvan a kapcsolatuk egymással, de a magyar kultúra szinte minden területén ott a kötelék, amelynek a további erősítése, elmélyítése lehet a cél a következő 25 évben – hangsúlyozta a tanácsnok.

Legutóbb tavaly októberben járt orosházi küldöttség Nagykárolyban (Fotó: Domján Róbert)
Legutóbb tavaly októberben járt orosházi küldöttség Nagykárolyban (Fotó: Domján Róbert)

Ennek érdekében határozott úgy legutóbbi ülésén az orosházi képviselő-testület, hogy február 17-én delegáció utazik Nagykárolyba és közös ülés keretében újítják meg a két és fél évtizeddel ezelőtti testvérvárosi szerződést.
– Testvértelepüléseinkkel Panjintól Szenttamásig sokirányú, gyümölcsöző kapcsolat fejlődött ki az elmúlt években, és bízom abban, hogy ez tovább mélyül akár a sport, az egészségügy, az oktatás vagy épp a kultúra területén. Biztatjuk és segítjük az orosházi egyesületeket, szervezeteket, vállalkozásokat a kapcsolatok felvételére, megerősítésére – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

A kapcsolat szélesítését célozza, hogy a nagykárolyi ünnepi testületi ülésen bemutatkozik az Orosházi Települési Értéktár Bizottság, illetve a területért felelős alpolgármester ismerteti a város jelenlegi és jövőbeni pályázatait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.