- hirdetés -

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a bárányhimlős megbetegedések száma, pedig a betegség megelőzhető védőoltással. A bárányhimlő elleni védőoltást a város is támogatja.

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, a tünetek csak a fertőzés után két héttel jelennek meg. Sokaknál óvodás korban lezajlik a betegség, viszont 15 éves kor felett már jóval veszélyesebb és nagyobb a szövődmények esélye is.

– A bárányhimlő egyike azoknak a fertőző betegségeknek, ami nagyon gyorsan terjed, különösen gyermekközösségekben. Csúnya bőrkiütéseket produkál, igen magas lázzal. A testszerte megjelenő hólyagok, amik később beszáradnak, nagyon változatos formákat öltenek és sok esetben, különösen arcon, maradandó hegeket is hagyhatnak. Szövődményekkel is járhat; pl. tüdőgyulladás vagy idegrendszeri érintettség is előfordulhat – tájékoztatott dr. Varga Sándor, az Orosházi Kórház gyermekosztályának főorvosa. Kiemelte, a fertőzés megelőzhető védőoltással.

Két oltás szükséges a
A két oltásból álló védőoltás egész életre szóló védettséget biztosít (Fotó: weborvos)

– A gyermekek számára 9 hónapos kortól ajánlott a védőoltás, két oltás szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen az immunitás. Vannak, akiknek kifejezetten ajánlott; az immunhiányos, gyengébb védekezőképességgel rendelkező gyermekeknek, azoknak, akik már több fertőző betegségen átestek, bizonyos krónikus betegségben szenvedőknek, illetve volt koraszülötteknél, de nagyon ajánlott azoknak a nőknek is, akik gyermeket szeretnének. A két oltásból álló védőoltás egész életre szóló védettséget biztosít a betegséggel szemben – emelte ki a főorvos.

A bárányhimlő elleni védőoltást a város is támogatja, dr. Szabó Ervin képviselő (Jobbik) a 2015. november végi képviselő-testületi ülésén ismertette erről szóló javaslatát, melyet beépítettek a szociális rendeletbe. Bojtor István alpolgármestertől megtudtuk, az orosházi képviselő-testület gyógyszer-kiváltási támogatást nyújt azoknak, akik 9-24 hónapos, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény hatálya alatt álló gyermeküket bárányhimlő elleni védőoltással oltatják be. A támogatás az önkormányzat szociális csoportjánál kérelmezhető, összege 2017-ben is a két alkalomra szóló védőoltás gyógyszertári ára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.