- hirdetés -

Az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) ötödik alkalommal tartott rendhagyó városi szülői értekezletet január 27-én. A téma ezúttal a fiatalok és a szexualitás volt. 

A pódiumbeszélgetésen több meghívott szakértő is részt vett, mint dr. Keresztúri Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvos-jelölt, Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, Orovecz Ildikó a Családvédelmi Szolgálat védőnője és Szávics Krisztina ifjúsági védőnő. A beszélgetés moderátora Kálmán László a Mi-Értünk Egyesület koordinátora volt.

Mikor és ki világosítsa fel a gyerekeket?

Többek között erre a kérdésre is válaszoltak a szakértők. Úgy gondolják, hogy a gyerekek minden kérdésére és ezzel kapcsolatos rezdülésére a koruknak megfelelően reagálni kell. Lehet ugyan időt kérni, ha a nem vagyunk biztosak magunkban, de később vissza kell térni a témára. Fontos, hogy érzelmi oldalról közelítsük meg a történetet, hiszen a mai túlszexualizált világban ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek már 8-10 évesen, vagy akár korábban is találkozzanak a pornóval, de egy támogató, kiegyensúlyozott családi közeg ezt kiválóan tudja ellensúlyozni.

Szóba került az iskola felvilágosító szerepe is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy mindenképpen szakemberre kell bízni, ne az osztályfőnök és ne a biológia tanár lássa el ezt a feladatot. Sajnálatos, hogy míg korábban az általános iskolákban is voltak iskolai védőnők, jelenleg csak a középiskolákban alkalmaznak.

Magonynyé Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens beszámolójában elmondta, ebben az évben még öt rendhagyó szülői értekezletet terveznek. A témákkal kapcsolatban várják a javaslatokat a gyiokoh@gmail.com címre, vagy az esemény Facebook-oldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.