- hirdetés -

Rövid időn belül másodszor adott át a Vinculum Közhasznú egyesület Primus Inter Pares-díjat. Dr. Körmendi János, a Táncsics egykori tanára kimagasló életpályája okán került fel az iskola dicsőségfalára.

Az iskola zsibongója január 26-án délután egy újabb díjátadó ünnepség helyszínéül szolgált. Egy héttel korábban Kovács Gábor üzeletember részesült hasonló elismerésben. Blahó János elárulta legutóbb a Táncsics gimnázium 80 éves évfordulóján fordult elő, hogy rövid időn belül kétszer is Primus Inter Pares-díjat adtak át.  A jó hangulatú rendezvényen a díjazott ezúttal dr. Körmendi János – ahogyan ő fogalmazott önmagáról –, nyugdíjas tanár és aktív turisztikai vállalkozó volt. Az elismertet barátai, munkatársai és egykori diákjai méltatták, és köszöntötték. A jelenleg ott tanulók pedig zenés produkciókkal készültek tiszteletére.

Dr. Körmendi János (j2) munkásságát ismerték el a díjjal (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Körmendi János (j2) munkásságát ismerték el a díjjal (Fotó: Rajki Judit)

Az eseményen rövid portréfilmet vetítettek le, amelyben maga Körmendi János beszélt eddigi életpályájáról. Ebből kiderült, hogy 1961 és 1965 között volt a Táncsics gimnázium növendéke. Már akkor kitűnt tehetségével és szorgalmával. Évekkel később, rövid ideig visszatért alma materébe, immáron tanárként.

– Részese lehettem annak az osztálynak, amelynek Körmendi János volt az osztályfőnöke. Ez idő alatt rengeteg emberséget, hitet, annyi plusz dolgot és inspirációt kaptam, hogy valószínűleg ezért választottam én is a pedagógusi pályát – mondta Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

Kiemelkedőt nyújtott az élet más területein is

A pedagógia mellett élénken érdeklődött a turizmus iránt. Ezért a ‘90-es évek elején előbb elvégezte a felsőfokú idegenforgalmi szakot, majd 1992-ben az országban nyolcadikként letette a nemzetközi utazásszervezői vizsgát. Ezután alapította meg itt, Orosházán azóta is működő utazási irodáját. Karrierje során számtalan publikációja és tanulmánya jelent meg, amelyekkel nemzetközi elismerésre is szert tett.

Ezt a sikeres életpályát ismerte el a Vinculum Közhasznú Egyesület és a Táncsics gimnázium, a Primus Inter Pares-díjjal, amelyet dr. Bárfai György professzor adott át. Ezután helyezték fel Körmendi János képét az iskola örök dicsőségfalára.

– Csodálatos érzés ilyen elismerésben részesülni. Büszkeséggel tölt el a gondolat, hogy felkerülhettem  több nagyszerű ember közé az iskola dicsőségfalára – mondta el Körmendi János.

Az elismert köszönőbeszédében a fiatal generációz is szólt. Arra kéri őket, merjenek nagyot álmodni céljaik érdekében, és ezekért tegyenek is sok kitartással és szorgalommal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.