- hirdetés -

Zsúfolásig telt meg szombat délután a Nagy Gyula Területi Múzeum. A magyar kultúra napja rendezvénysorozat keretében Torockó bemutatkozik címmel nyílt kiállítás.

Várromok, égig érő sziklák és fenyvesek, elhagyott vas- és aranybányák és számtalan  titok őrzője az erdélyi Torockó. Itt bányászták és dolgozták fel Európa legjobb minőségű vasércét a középkortól egészen a 20. század elejéig. Ennek köszönhetően a torockóiak híres fegyverkovácsok és szerszámkészítők voltak. A magyarok lakta Torockó az erdélyi magyar népi építészet egyik legértékesebb, máig megmaradt gyöngyszemévé vált.

Emberek, mesébe illő táj, gasztronómia

Hatalmas érdeklődést övezte a január 28-i múzeumi kiállítást. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak zenés műsorát követően, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– 2011-ben kezdődött el az a hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva egy kicsit a határon túlra is kitekintünk. Korábban határon túli színházak magyar drámáit nézhettük meg, majd a múzeum ezt a hagyományt tovább éltette az évek folyamán kiállítás formájában. Idén az erdélyi települést, Torockó ismerhetjük meg egy tárlat keretében – emelte ki Zalai Mihály.

– Azért is nagyszerű ez, mert egy olyan település érkezett el hozzánk, ami az orosházinál sokkal régebbi kultúrával rendelkezik. Több száz éves, szervesen épülő kultúra tudott kialakulni és megmaradni a 21. század elejére, mind a népművészet, mind pedig az épített örökségben – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

gg
Lassel Ágnes a torockói népviseletet mutatta be (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Elsősorban az emberek miatt, másodsorban a varázslatos, mesébe illő táj és az épített öröksége miatt érdemes Torockóra látogatni – kezdte a település bemutatását beszédében Csécs Márton, torockói unitárius tiszteletes. – Az épített örökségek közül kiemelendő a 19. században felépített polgári házak, amelyek látszólag azonos mintára épültek, gyakorlatban mindegyik különböző, az unitárius templom, a templom várfala, ami az 1700-as években nyerte el jelenlegi formáját, és Torockón van a Kárpát-medence legidősebb parasztháza is 1668-ból – sorolta a tiszteletes.

A kiállítás keretében Lassel Ágnes, torockói múzeumigazgató a torockói népviseletről szólt, végül a település gasztronómiáját meghatározó ételeket, köztük a Somodi kalácsot is megkóstolhatták az érdeklődők.

Festett ládák, hímzések, a települést bemutató fotósorozat – többek között mindezeket is megtekinthetjük a múzeumban, április 8-áig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.