- hirdetés -

Változatos programsorozattal köszöntik a magyar kultúra napját Békés megyében – Orosháza is készült.

Több napon keresztül ünnepeljük a magyar kultúra napját Orosházán. Pénteken rendezik a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt a Székács József Evangélikus Iskolában; aznap a művelődési központban megnyílik Szelényi Katalin képzőművész kiállítása.

Szombaton kora délután Kurkó József és Nemcsák Károly színművészek Európa közepén című zenés-verses előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a férőhelyek száma miatt. A városi képtárban jövő héten csütörtökön nyílik meg Kerti Károly György festőművész Kavicsok fényben című kiállítása, amely március 3-ig tekinthető meg. A Nagy Gyula Területi Múzeumban január 28-án Toroczkó mutatkozik be.

Megyeszerte ünnepelnek

Szarvason a Cervinus Teátrumban szombat este musicalgálát szerveznek. A megyeszékhelyen pedig egy hétig tartó rendezvénysorozattal tisztelegnek a magyar kultúra napja előtt. Pénteken Born Gergely ad elő A kígyókirálytól Atilláig – a magyar ősmesék világa és tanulságai címmel az Arany János Művelődési Házban. A Munkácsy Emlékházban Bocz Gyula (1937-2003) Munkácsy-díjas szobrász munkáit állítják ki, szintén pénteken a 12. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep a város számára felajánlott alkotásainak kiállítása nyílik meg a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében. Vasárnap este a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar ünnepi gálaestjével ünnepelnek, itt adják át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket. A Munkácsy Mihály Múzeum kamaratermében vasárnap nyílik meg a Békés megye kincsestára – Védett egyházi kincseink című tárlat. Hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezik a 2. Közösségi Gálát, a Jókai Színházban pedig este ünnepi Bárka-estre és a Bárka-díjak átadására kerül sor.

Gyulán pénteken és szombaton először tekintheti meg együtt a nagyközönség a Himnusz eredeti kottáját és kéziratát. Szombaton az Erkel Ferenc Emlékházban óránként induló tematikus tárlatvezetéseket szerveznek.

Békésen január 22-én, vasárnap a városi művelődési központban a helyi iskolák tanulóinak ünnepi gálaműsorával tisztelegnek a magyar kultúra napja alkalmából. A rendezvényen fellép a Belencéres Néptáncegyüttes is Mikor mentem a faluból kifelé című műsorával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.