- hirdetés -

Versek-e a dalok, dalok-e versek? Hangzott el a kérdés Szabó Balázs énekestől a Dalversek című előadás elején a Petőfi Művelődési Központban. A január 23-i esten Szabó Balázs mellett Szabó Simon és Elek Ferenc színművészek köszöntötték a közönséget a magyar kultúra napja alkalmából. A Seres Tamás által rendezett előadáson a művészek dalokat verseltek, verseket daloltak. Ezek között pedig rengeteg ismert alkotás is felcsendült.

Komoly, esetleg mélabús, olykor pedig inkább vicces dalok és versek hangzottak el a Petőfi Művelődési Központban szervezett eseményen január 23-án. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten Szabó Simon, Szabó Balázs és Elek Ferenc művészek hármasa foglalt helyet a színpadon. A Seres Tamás által rendezett Dalversek előadása jól megmutatta, a kortárs és egykori alkotók munkája nagyon szépen összehangolható, hiszen ugyanúgy lehet énekelni egy Radnóti verset, ahogy verselni egy Bódi Gusztáv dalt.

– Nagyon izgatott vagyok, hiszen ma este a Dalverseket adjuk elő Szabó Simon barátommal – aki épp hátul bohóckodik –, és Szabó Balázs barátommal. Ez azért izgalmas, mert egy csomó olyan vers van, amit a nézők is ismerhetnek, esetleg olyan híres dalok, amit mi most szeretnénk versként használva előadni. Ezek közül nagyon szeretem amit 30Y-tól fel fogok olvasni, de gyerekkori kedvencem például az Eddától az Éjjel érkezem is, amit szintén igyekszem jól elmondani – nyilatkozta Elek Ferenc színművész, majd hangsúlyozta, számára mindennap a magyar kultúra napja, éppen ezért nem is tudna választani mit szeret leginkább annak elemeiből. – A legjobb habzsolni az élvezeteket – hangsúlyozta.

Szabó Simon elmondta, neki is rengeteg kedvenc regénye, és verse van. Cormac McCarthy: Az út című regénye például nagy kedvence. Kiemelte, versek közül József Attila műveit szereti igazán, tőle is a Reggeli című alkotást, de Radnóti is közel áll hozzá.

– Számomra a magyar kultúra napja azért fontos, hiszen identitásunkat ezzel lehet a legjobban erősíteni. A magyar kultúra ráadásul nagyon színes és hihetetlen művészeink vannak. Mindezt muszáj ápolni, foglalkozni vele és emlékezni azokra a művészekre, akik már nincsenek velünk, de ugyanolyan erősen táplálták ezt a kultúrát – mondta Szabó Simon, majd kitért arra is, hozzá a magyar filmek állnak legközelebb, nem csak azért, mert filmszínészként dolgozik, de írni és rendezni is gyakran szokott. Habár direkt sosem gondolkodott benne, hogy színész legyen, az élet végül így hozta.

A közönség számára egy érdekes műfaji és művészeti egyveleg lehetett ez különleges este. Nem is lehetett volna méltóbb módon ünnepelni a magyar kultúra napját, mint a magyar művészek alkotásainak egyedi előadásával. – Legutóbb is hihetetlen közönségünk volt, amikor itt jártam. Bízom benne, ma is ilyen értő, jó humorú és kedves emberek ülnek majd a közönség soraiban – mondta a kezdés előtti pillanatokban Elek Ferenc.

Reményei pedig úgy tűnik beigazolódtak, hiszen a nézők nagy figyelemmel követték a heves, érzelemdús, olykor vidám verseket és dalokat.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.