- hirdetés -

A II. világháborúban a Don mellett elszenvedett katonai vereség a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája. Ennek emlékére és a hősi halottak tiszteletére 17 éve tartanak emléktúrákat. Idén először Orosházán is csatlakoztak.

A XVII. Doni Hősök Emléktúra az első alkalom, amikor a különböző csoportok nem egy időben, hanem három egymást követő hétvégén teljesítik a kijelölt útvonalakat. Az emléktúra várhatóan négyszáz résztvevője három hétvégén teljesíti a tervezett hat útvonalat – olvasható a honvedelem.hu oldalán.

Először Orosháza térségében teljesítették. Antal Lászlótól a Magyar Tartalékosok Szövetségének városi elnökétől, hagyományőrző ezredesétől és egyben az esemény főszervezőjétől megtudtuk: a két évvel ezelőtti Doni Hősök Emléktúrára a résztvevők létszáma kezelhetetlenné vált. Ezért idén a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) felkérte a megyei szervezeteket, akinek lehetősége van, vegyen részt a szervezésben.

– A Békés megyei, és ezen belül az orosházi szervezet is örömmel vállalta a felkérést, így került ide a Tótkomlós-Orosháza vonalra az emlékező menetelés – mondta Antal László.

Bajtársaik elsősegélyben részesítik a Don menti harcok alatt megsérült magyar katonákat a keleti fronton
Bajtársaik elsősegélyben részesítik a Don menti harcok alatt megsérült magyar katonákat a keleti fronton

Hozzávetőlegesen 130 ezerre tehető a 2. magyar hadsereg csaknem egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során elesett, megsebesült és fogságba esett honvédek és munkaszolgálatosok száma. Közülük 49-50 ezren estek el, s csaknem ugyanennyien is sebesültek meg. Javarészt a szovjet rádió hivatalos jelentését alapul véve 27-28 ezerre tehető a hadifoglyok száma, közülük kevesen térhettek vissza. (Szabó Péter hadtörténész, a Don-kanyar című kötet szerzője).

 

Orosházán is emlékeztek a hősökre

A túra január 12-én vette kezdetét Tótkomlóson, majd másnap a tótkomlósi városi ünnepségen is részt vettek, ahonnan a 34 fős csapat gyalogmenetben indult el a kardoskúti pusztaközponti és a Kardoskút felé ahol a világháborús emlékműveknél rótta le tiszteletét. Ezután a menet január 14-én továbbhaladt Orosháza felé, ahol Dávid Zoltán polgármester meleg teával várta őket, amelyet jóízűen fogyasztottak el a téli hidegben.

Orosházán is megemlékeztek a Don-kanyarban elesettekről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Orosházán is megemlékeztek a Don-kanyarban elesettekről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szombat délután az Árpád-kertben található I. világháborús emlékműnél folytatódott a program, ahol Dávid Zoltán mellett elhelyezte az emlékezés koszorúit a menetelésben résztvevő Német Tartalékosok Szövetségének Oberpfalz megyei küldöttsége, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés megyei szervezete és erre az alkalomra csatlakozott Vitézi Rend Békés megyei szervezete is. Az esemény zárásaként az evangélikus templomban volt jelenésük, ahol az elesett hősök tiszteletére tartottak ökumenikus istentiszteletet.

– Fontos, hogy emlékezzünk azokra a magyar katonákra, akik a Donnál a túlerővel szemben hősként cselekedtek. Idén először csatlakoztunk az országos rendezvénysorozathoz, de a továbbiakban is szeretnénk megrendezni a túrát – fogalmazott Nagy Zoltán nyug. ezredes, a MATASZ Békés megyei szövetségének elnöke.

Ezzel egybehangzóan Antal László is úgy vélekedik, ez egy olyan nemes cél, amit érdemes támogatni. Ezért mindent megtesznek majd, hogy minden évben megrendezzék a tisztelgő menetet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.