- hirdetés -

Bár a magyar utónév lista több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, minden évben bebizonyosodik, hogy egyes szülőknek ez nem elegendő kínálat. Havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, és ebből az utónév bizottság 10-15-öt pozitívan bírál el. Az ötfős grémium tagjai között van nyelvtörténész, szociolinvista, névtanos és stilisztikával foglalkozó szakember.

A bizottság jogszabályok és egy saját 14 pontos szempontrendszer szerint mérlegel a nevek elbírálásakor. Előbbiek közül a két legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve, hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni, rengeteg unisex név van ugyanis a világban – írja a 24.hu.

A bizottság saját szempontjai közül az alábbi alapelveket érdemes kiemelni:

  • Elismert, maradandó értéket képviselő klasszikus vagy mai ismert magyar nyelvű irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianevek bejegyzését akkor javasolják, ha a név a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli, és az nem hátrányos a névviselőre.
  • Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike).
  • A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó).
  • A köznévi eredetű és jelentésű fantázianevek esetében csak akkor javasolják a név bejegyzését, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Csibécske, Felhő, Zápor), illetve ha a köznévi alak történetileg beleilleszthető névkultúránkba.
  • Irodalmi szempontok szerint került fel még korábban a listára a Bóbita név, vagy idén Maminti, a kis zöld tündér Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdőjéből, illetve Lóci, Szabó Lőrinc Lóci versei nyomán. De az itt felsorolt három pont alapján utasítja el a bizottság időről időre a gyakran kérelmezett Bogyó és Babóca névpárt.

Az alábbi kritériumok egyes részleteibe bele lehet kötni, abban a tekintetben például, hogy pontosan mely név lehet hátrányos a viselőjére, hiszen ha belegondolunk, gyakorlatilag bármelyik névből lehet fél pillanat alatt csúfolódó formát gyártani. A gyerekek pedig gyártanak is.

Egy rövid válogatás azokból a nevekből, amiket a bizottság 2016-ban visszautasított

Női nevek: Fenyő, Havadisa, Főni (a Főnök szólító névből), Gyémi (a Gyémánt becézője), Táblácska, Sziszi, Cukorka

Férfi nevek: Balaton, Jinx, Zété, Ádmány (Ádám + adomány)

Az egyediségre való törekvés a keresztnevek tekintetében egyáltalán nem újdonság, már a hatvanas években havonta több tucatjával érkeztek a kérelmek a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez.

2016 legújabb nevei:

Női nevek: Médeia, Lotta, Szítá, Jáel, Maminti, Ánfissza, Náni, Lencsi, Nilüfer, Nurbanu

Férfi nevek: Néró, Rikó, Dorel, Sét, Gáber, Zev, Bentli, Levin

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.