- hirdetés -

Bár egyre többen keresik fel az orvost Békés megyében influenzaszerű megbetegedéssel, a hivatalos tájékoztatás szerint még alacsony az influenza aktivitása.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2016. december 12-18. között 10 100 fő, az előző hetinél 21,7 %-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – tájékoztatott az Országos Epidemiológiai Központ.

A betegek 21,9%-a gyermek, 39,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,8%-a, 12,7% pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az influenza hirtelen kezdődik, tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság (archív fotó: Rajki Judit)
Az influenza hirtelen kezdődik, tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság (archív fotó: Rajki Judit)

Az 50. héten hét terület kivételével (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megye), valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Békés megyében a 49. héten 12 százalékkal többen, az 50. héten már közel 32 százalékkal többen keresték fel az orvost influenzaszerű megbetegedéssel.

Az 50. héten összesen 100 000 lakos közül 103 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. 19 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. A sentinel orvosok által beküldött 17 mintából egy esetben influenza A(H1N1pdm09) vírust azonosítottak, a pozitivitási arány 5,9 %-nak felelt meg.

A 2016. év 40 – 50. hete között 130 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Influenza Laboratóriumban, ahol öt betegnél igazoltak influenza A [1 A(H1pdm09), 1 A(H3), 3 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Egy esetben adenovírus (olyan fajta vírus, mely leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoz, pl. felső légúti hurut, croup, hörghurut, bronchiolitis (a kis légutak gyulladása) vagy tüdőgyulladás, de okozhatnak kötőhártyagyulladást, húgyúti- vagy gyomor-bélrendszeri gyulladást is) kóroki szerepét állapították meg.

Még most sem késő beadatni a védőoltást! Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.