- hirdetés -

A Google Earth új funkciója elsősorban a klímaváltozás hatásait hivatott bemutatni, de azt is megnézhetjük rajta, hogyan változott városunk.

Új funkcióval bővítették nemrég a a Google Earth-öt, amin műholdképekkel, timelapse formában nézhetjük meg az elmúlt 32 év változásait.

A cél elsősorban az volt, hogy bemutassák a klímaváltozás hatásait, de az is nagyon jól látszik, mennyit változott egy adott környék beépítettsége.

klikk a képre és indul a térkép
klikk a képre és indul a térkép

Ha bejött az oldal, a bal felső üres sávba be kell írni, hogy Orosháza, és néhány másodperc alatt be is tölt a térkép. Érdemes az egér görgőjével megnagyítani a térképet, úgy látszik igazán a változás.

A bal alsó sarokban a dátum alatt kattintással lehet állítani a sebességet, A Fast a leggyorsabb, a slow a leglassabb. De ha az egeret rávisszük az adott évet jelölő vonalra, rákattintunk és lenyomva tartjuk, akkor megáll a kép, és alaposabban is lehet tanulmányozni a térképet.

A csúszka 1984-ben indul és 2016-ban ér véget. Ezalatt elég sok olyan dolog történt városunkban, ami a műholdképeken is látszik. Megfigyelhetők a belvárosban épülő házak, de a legszembetűnőbb talán, ahogy a város szélén, a Csorvási úton 1989-ben megjelenik a Guardian síküveggyára (fehér) majd 1998-tól elkezd komolyan fejlődni a Linamar telephelye is, 2002-ben megjelennek a piros tetős gyártócsarnokok. De az is látszik, ahogy 1995-ben megépül a 47-es elkerülő út első üteme, milyen ütemben épül be Gyopárosfürdő és még egy sor érdekesség is megfigyelhető.

Kiváló netes program a karácsonyi evés-ivás-evés kombó közben, pihenés gyanánt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.