- hirdetés -

Mindent megvalósítottak, amit erre az évre terveztek, és már készülnek a jövő évi feladatokra. Ez is elhangzott a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének karácsonyi ünnepségén, ahol a komoly témák is felszínre kerültek.

Közel negyvenen vettek részt a karácsonyváró egyesületi rendezvényen a Pacsirta utcai Pártok házának nagytermében december 19-én. A csoport tagjai közül néhányan ünnepi műsort adtak. Ki énekkel, ki verssel, ki egy megható történettel készült, a produkciók végén pedig természetesen járt a taps.

Az év végi zenés, beszélgetős ebéd a barátságok elmélyítése mellett természetesen lehetőséget adott a számvetésre is. Az orosházi körzeti csoport vezetője úgy értékelt, amit terveztek, sikerült megvalósítani.
– A legfontosabb az érzékenyítés, a legjobb hely erre pedig az iskola, hiszen a gyerekek sokkal befogadóbbak, nyitottabbak, mint a felnőttek – mondta Fülöpné Sipos Erika.

Akik adták, és akik hallgatták az ünnepi műsort (Fotó: Melega Krisztián)
Akik adták, és akik hallgatták az ünnepi műsort (Fotó: Melega Krisztián)

– Az érzékenyítés célja, hogy játékos feladatokkal bemutassuk a gyerekeknek az életünket. Megismerhetik, hogy azért, mert valaki rosszul vagy egyáltalán nem lát, neki is ugyanolyan céljai, örömei és gondjai vannak, mint a látóknak.

Így ha látássérült emberrel találkoznak, tudják majd, hogyan kell neki segíteni az utcán vagy akár a boltban. Nem lesznek félénkek és nem fognak megilletődni egy vak ember társaságában – fogalmazott.

Hozzátette, év közben jött a lehetőség, így csapatépítő kirándulást is szerveztek, ami nagyon sokat adott a közösségnek.
– Folyamatosan keressük és hívjuk magunk közé az új tagokat, hiszen a bezártság, a magány egy látássérült ember számára még nehezebb. A klubunk egy jó közösség, itt mindenki hasonló problémával küzd, amit együtt könnyebb feldolgozni – tette hozzá Fülöpné Sipos Erika.

Terveik szerint jövőre folytatják az érzékenyítő programokat az iskolákban. De emellett kimennek a városi szintű programokra is, hogy a felnőttek is megismerjék a vakok és gyengénlátók mindennapjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.