- hirdetés -

A Magyar Országos Szakmai Ipartestület évtizedeken át folytatott, kiemelkedő mesterfodrász munkát ismer el ezzel a díjjal. Cseh István csaknem 50 éve lépett a pályára, azóta számtalan helyezést szerzett különféle hazai és nemzetközi szakmai versenyeken, egyebek mellett tíz éven át volt magyar bajnok.

Nem készült fodrásznak, mint mondja, az ő gyerekkorában oda mentek továbbtanulni, ahol hely volt. Eleinte nem is nagyon szerette, de ahogy egyre sikeresebben szerepelt a versenyeken, úgy nőtt szívéhez a szakma. A hazai mellett a nemzetközi porondon is megállta a helyét szerte a világban is.

Az életműdíjas mester (Fotó: Rosta Tibor)
Az életműdíjas mester (Fotó: Rosta Tibor)

– Nagyon nagy élmény volt például az Amerika Kupa Argentínában és Uruguayban, egyik helyen második, másik helyen első lettem, aztán van Európa-bajnoki címem, világbajnoki harmadik helyezésem is. Mindre büszke vagyok, mert mindegyikért nagyon megdolgoztam, de talán a világbajnoki bronzérem hagyott bennem legmélyebb nyomot, mert arra két évig készültem – sorolta eredményeit.

A versenyzés mellett a felkészítésben is részt vállal már hosszú ideje

Az életműdíjat sem tudta egyelőre átvenni, mert éppen a szakmák Európa-bajnokságának nevezett EuroSkillsen volt Göteborgban egy szegedi fodrász tanulóval, aki a harmadik helyet szerezte meg.
– Amikor kiválasztom, hogy kit készítek fel, akkor a hozzáállás a legfontosabb, mert hiába nagyon ügyes valaki, ha nincs meg benne az akarat és a belső motiváció, ha nincsen benne kitartás, eltökéltség – hangsúlyozta hozzátéve, hogy manapság már a költségek miatt is egyre nehezebb indulni egy versenyen. – Régebben többön ott voltunk, mert akkor még a szövetkezetek fizették a költségeket, most azonban mindenkinek magának kell állni és eléggé tetemesek. Egy Európa- vagy egy Világbajnokság esetén több millióról beszélünk – mondta el.

A versenyek és a vendégek miatt Cseh István a mai napig, 49 pályán töltött év után is szeretne fejlődni, ezért folyamatosan képezi magát itthon és külföldön egyaránt. Évente többször vesz részt a legnevesebb szalonok kurzusain, hogy az újdonságokat elsajátítsa.

Mindemellett megválasztották a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökévé, de keresi a megfelelő versenyzőt a jövő évi abu-dzabi-i WorldSkillsre is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.